AKO VAS STOMAK BOLI TAČNO NA OVOM MESTU ONDA VAM JE POMEREN ŽELUDAC

Malo je onih koji nisu iskusili neki stomačni problem, od lošeg varenja i gorušice do zatvora. Ako tegobe potraju, možda je reč o podignutom ili spuštenom želucu, a to se u našem narodu odvajkada rešavalo – masažom. Dva puta sam završila u Hitnoj pomoći zbog strašnih bolova u grudima, bila sam sigurna da ću dobiti infarkt – počinje svoju priču Dušica M. iz Lazarevca. – Oba puta sam prošla kompletan kardiološki pregled i lekari su tvrdili da mi je srce u>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir < Spoj znanja i iskustva Krenuli smo tragom ove priče i pronašli Stefana Vasića, višeg fizioterapeuta u Centru „Balans Medika”, koji je pomogao mnogima sa sličnim problemom. Završio je Visoku strukovnu školu u Ćupriji s najboljim ocenama. – Volim posao kojim se bavim i stalno učim i usavršavama se. Uložio sam mnogo vremena, napora i kreativnosti da savladam procedure koje pomažu kod raznih vrasta bola, u vratu, ramenima, kukovima, stopalima, donjem delu leđa… Pošto mi roditelji žive u inostranstvu, svaku posetu njima koristio sam da posetim seminare i predavanja. Međutim, mnogo sam naučio od tzv. kostolomaca. Probajući njihove tehnike i analizirajući ih kroz znanja savremene medicine i anatomije, izgradio sam svoje procedure za nameštanje kičme, pršljenova i zglobova, koje nisu agresivne ni bolne, a veoma su delotvorne. Kada sve snage usmerite na problem i usko se specijalizujete, postići ćete vrhunski rezultat u svakom poslu – kaže Stefan.

Zašto nije na mestu Želudac može da se pomeri 29 cm u prečniku, 12 cm nagore ispod rebara i 17 cm nadole u karlicu. Kako izgleda tretman vraćanje želuca na mesto? – Klijent mora doći praznog stomaka. Dakle, od poslednjeg obroka do tretmana mora proći bar dva sata. Zato je najbolje doći na terapiju ujutro. Prvo se vraćaju određeni pršljenovi u lumbalnom delu kičme da bi se oslobodili nervi koji inervišu želudac. Takođe se nameštaju i prvo i drugo rebro ispod kojih prolazi nerv vagus koji direktno inerviše želudac. Pipanjem pulsa oko pupka utvrdi se da li se želudac podigao ili se spustio. Blagim dubinskim opipavanjem stomaka ispod levog rebarnog luka utvrđuje se da li je želudac u tom delu – oseti se nateklina osetljiva na pritisak. Kako je želudac na nepravilnom mestu i u nepravilnom položaju, on se smanjuje i atrofira, što izaziva mučninu, gasove, bol. Blagim pokretima ka pupku želudac se spušta masažom. Potrebna je saradnja klijenta da opusti stomačne mišiće i duboko udahne i izdahne. Čim se želudac izvuče iz grudnog koša i spusti u normalni položaj, dobije normalnu veličinu i cirkulacija se vraća u normalu. Oseti se momentalno olakšanje i počne podrigivanje. Masaža tehnikom ,,lastin rep“ poboljšava peristaltiku i rad celokupnog stomaka, i fino namešta ostale organe koji su bili pomereni zbog želuca. Istom tehnikom želudac se podiže i vraća u normalan položaj ako je bio spušten. Po završetku masaže stavlja se vakuum posuda na pupak da bi želudac zauzeo idealan položaj. Osećaj kada vakuum vuče je vrlo prijatan i oslobađajući. Masažom energetskih tačaka na meridijanima stopala, otvara se ponovo protok energije ka želucu, on se budi i ponovo normalno radi – ističe Stefan Vasić.

Doručak najviše prija Želudac ima najviše snage ujutro (7-9 h). Ako ste se pitali zašto je doručak najvažniji obrok, to je odgovor. Želudac ima najmanje snage uveče (19-21 h), pa kasna večera i teška jela mnogima prave probleme, naročito ako im želudac loše radi ili ako pojačano luči kiselinu, što stvara dodatne komplikacije. Kome se ne savetuje Ovaj tretman se ne preporučuje trudnicama, ženama u toku menstruacije, obolelima od karcinoma, ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom, kao i bolesnicima s nekom akutnom infekcijom (npr. povišena telesna temperatura). Savet + – Posle obavljenog tretmana nekoliko dana treba da obratiti pažnju na ishranu, bez obilnih obroka i prejedanja. Dakle, 4-5 manjih obroka na dan. Takođe, treba izbegavati podizanje teškog tereta i nositi elastičan pojas, koji će držati želudac u normalnom položaju dok se ne stabilizuje i učvrsti – savetuje Stefan Vasić. Ako je podignut… Podignut želudac je danas sve češći, kako kod mladih tako i kod starijih oba pola, a uzrok je pritisak u trbušnoj duplji koji je nastao usled: → podizanja tereta ili pregibanja (teretana, teški fizički poslovi) → čestog i snažnog kašlja → snažnog kijanja → trudnoće i porođaja → povraćanja → gojaznosti → udarca u stomak → stresa → slabosti dijafragme Simptomi: bol u grudima kao kod infarkta, krvarenje desni, loš zadah, loše varenje, prevelik apetit, podrigivanje, mučnina, štucanje, povraćanje, gorušica Ako je spušten… Čvrst trbušni zid kao širok pojas održava sve organe na normalnom mestu. Kada on oslabi i rastegne se, organi gube ležište i polako se spuštaju. Osim trudnoće, postoje i drugi uzroci, kao što su neuredna ishrana, prejedanje, loše varenje, neuredna stolica, mršavost. Najčešće se spušta želudac, kao najveći trbušni organ koji obično bude i proširen, a s njim i ostali trbušni organi. Simptomi: osećaj ispunjenosti i težine, rđavo i sporo varenje, podrigivanje, pospanost, bolovi u ramenima, nervoza, nesanica, zatvor, hemoroidi Čovek je obično nervozan, boji se da jede i mršavi. Rendgenski se odmah vidi da je želudac izdužen i spušten. Jačina poremećaja ne ide uvek uporedo sa stepenom u kome je želudac pomeren, . jer ljudi to različito podnose.

Izvor : Espreso/Vesti.rs

Foto : PRINTSCREEN/YT/ COOKINGSIMPLY, Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *