BOLEST POLJUPCA POSTOJI ODAVNO, ALI DA LI ZNATE NJENE SIPTOME

Povećan broj mladih zaraženih polno prenosivim bolestima ili mononukleozom javlja se tokom letnjih meseci, jer je ovo vreme period izalazaka, druženja i putovanja na kojima su mladi opušteniji više nego inače, kočnice popuštaju opuštaju i češće stupaju u odnose.

Iako mnogi misli da se neke polno prenosive bolesti pominju samo na predavanjima studentima medicine, činjenice pokazuju suprotno – u protekloj deceniji u Srbiji je porastao broj obolelih. U našoj zemlji došlo je do utrostručavanja broja onih koji su dobili dijagnozu sifilisa, a dvostruko veći je broj onih kojima je dijagnostikovana gonoreja. Najveći broj obolelih je registrovan kod mladih koji imaju od 20 do 39 godina, ali ne treba zaboraviti da danas mladi stupaju sekusulane odnose uglavnom oko 16. godina.

Polne bolesti mladi najčešće zarade tokom leta kada su na putovanju i kada se opuste i zaborave. Mladi se tokom leta upuštaju u rizične seksualne odnose sa nepoznatim osobama pa iz tog odnosa obično izađu sa nekom polno prenosivom infekcijom.

Zablude oko oralnog seksa i infekcija

Zabrinjava podatak da sve više osoba dobija ove bolesti posle oranog seksusalnog odnosa kaže za „Politiku“ Milan Bjekić, načelnik Službe za polno prenosive infekcije u beogradskom Zavodu za kožne bolesti.

– Mnogi idu na plaže, razgolićuju se, osećaju veću seksualnu slobodu… Nekoliko minuta „zaboravnosti“ dovede osobu do ozbiljnih problema. Ljudi putuju u daleke krajeve bez partnera, pa se tamo opuste i imaju nezaštićeni intimni odnos, pa kad dođu u Srbiju bolest prenesu „drugoj polovini“. Dešavaju se i takve stvari. Građani uglavnom misle da oralni seks nije opasan, pa se iznenade kada analize pokažu kako imaju sifilis, gonoreju ili hlamidiju – naglašava dr Bjekić.

Mladi su u letnjim mesecima više opušteni nego obično

Interesantno je da se u ordinaciji ovog lekara svake nedelje javi tri do pet osoba kojima se utvrdi postojanje sifilisa, piše ovaj list.

Prim. dr Mila Paunić, pomoćnik direktora u beogradskom zavodu za Zdravstvenu zaštitu studenata podseća da od polno prenosivih infekcija ubedljivo najčešće HPV infekcije.

Kasno leto najveće gužve u ordinacijama

– Ako analiziramo u kojim se mesecima najveći broj pacijenata sa tegobama koje upućuju na neku od infekcija javi onda su to svakako kasni letnji meseci. Samo protekle godine registrovano je oko 200 slučajeva sifilisa koji se prilikom samo jednog konakta prenosi od 10 do 60 odsto, što praktično znači da od samo jednog odnosa trećina osoba može biti inficirana – napominje Paunić.

Napominje da se kondom, koji se donedavno preporučivao za izbegavanje svih polno prenosivih bolesti pokazao nedovoljnim za sprečavanje infekcije humanim papiloma virusima. Takođe, veliki broj osoba ima kondilome ili karcinome genitalne regije, a koristile su kondom.

Bitno je na vreme lečiti polne bolesti jer ukoliko se to ne učini mogu da dovedu do steriliteta ili pojave maligne bolesti.

Opasna bolest poljupca

„Bolest poljupca“ ili „bolest zaljubljenih“ prenosi se bliskim kontaktom, najčešće poljupcem sa zaraženom osobom, ali i pljuvačkom iili suzama. Tako da leto, more, žurke na kojima se mladi opuštaju, piju iz tuđih čaša, flaša ili se ljube sa nepoznatima predstavlja pogodno vreme za širenje ove infekcije.

„Bolest poljupca“ hara u letnjim mesecima

Koji su znaci mononukleoze?

– Tipična klinička slika obolelog sadrži zapaljenje guše, često sa fibriniskim naslagama na krajinicima, uvećane limfnih žlezda, najupadljivije na vratu, uvećanu jetru i slezinu. Moguće su i povišene vrednosti enzima jetre. Sam EBV kod jednog broja obolelih može da izazive i ospu u okviru kliničke slike. Ako postoje smetnje sa disanjem zbog uvećanih krajnika, kratkotrajno se primenjuju i kortikosteroidi- navodi doc. dr Ivana Milošević, zamenik direktora Infektivne klinike KCS.

Inkubacija ovog virusa traje od 7 do 15 dana nakon čega zaražena osoba oseća malaksalost i povišenu temperaturu, nakon čega dolazi do povećanja limfnih žlezda koje nekada može biti toliko izraženo da dođe do otoka kapaka i lica.

„Bolest poljupca“ se lako može preneti, a da kliconoša nije ni svestan da je ima budući da virus mogu da izlučuju osobe i bez kliničkih manifestacija.

Ono što je najveći problem jeste što terapije protiv mononukleoze nema, a lečenje je simptomatično uz obavezno mirovanje koje mladima pada jako teško naročito leti.

– Poseban akcenat u toku lečenja se stavlja na mirovanje, zbog rizika od rupture uvećane slezine. To je retka, ali potencijalno fatalna komplikacija zbog posledičnog unutrašnjeg krvarenja. Kod osoba sa povišenim enzimima jetre savetuje se lakša ishrana, ali rigirozna dijeta nije potrebna. Postoje i druge, ali ređe komplikacije kao što su različite neurološke manifestacije, zato je neopodno biti oprezan u ovom periodu- kaže dr Milošević.

Budući da virus EBV koji izaziva mononukeozu ostaje doživotno u telu, ova bolest može imati i svoj teži oblik, pa pacijent počinje otežano da diše, uzima hranu, a nekada je primanje infuzije neophodno.

Izvor : Espreso/blic

Foto : Robert Daly / Caia Image / Profimedia, Shutterstock, ilustracija, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *