DA STOMAK RADI KAO SAT

Mučnina, gorušica, bol u stomaku, nadimanje… širok je spektar neprijatnih simptoma lošeg varenja, stučno poznatog kao dispepsija.

Postoji mnogo mogućih uzroka lošeg varenja, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu… Osim što ćete kritički morati da ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i neka proverena umirujuća sredstva koja će pomoći da stomak radi kao podmazan.

Sveto trojstvo

Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim za stomačne grčeve. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg posle jela), nekoliko komada kandiranog korena ili šolje čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

dobra stara kamilica smiruje stomak
DOBRA STARA KAMILICA SMIRUJE STOMAKFOTO: SHUTTERSTOCK

Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Sredstva koja se žvaću

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

grickajte seme kima posle obroka
GRICKAJTE SEME KIMA POSLE OBROKAFOTO: PROFIMEDIA

Možete probati da napravite biljnu infuziju – pustite da se kašičica mešavine napravljene od jednakih delova semena kima, divlje mirođije i anisa dva do tri minuta natapa u 250 ml klučale vode. Procedite to i podelite u dve ili tri „porcije“. Popijte ih tokom jednog dana pre obroka.

Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova biljka može da se koristi i za pomoć kod niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

čaj od matičnjaka
ČAJ OD MATIČNJAKAFOTO: SHUTTERSTOCK

Alkalno i kiselo

Ne treba zanemariti efikasnost ni dobre stare kašičice sode bikarbone i čaši vode. Osim što neutrališe želudačnu kiselinu, pomaže kod ublažavanja bolova usled prisustva gasova. Ponekad soda može da proizvede određene količine gasa u želucu, te pojedini stručnjaci savetuju da dodate i nekoliko kapi soka od limuna.

Ako nemate dovoljno kiseline u svom želucu pokušajte da popijete kašičicu jabukovog sirćeta umešanog u pola čaše vode, naročito posle velikog i bogatog obroka. To će vam pomoći da bolje svarite hranu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *