DOKTORKA OTKRIVA KAKO DA IZMERITE HOLESTEROL KOD KUĆE

Visok holesterol u krvi može povećati rizik od stanja kao što su angina, visok krvni pritisak i moždani udar. Ako već neko vreme razmišljate o testiranju holesterola, sada možete saznati rezultat. Postoji jednostavan test koji traje nekoliko sekundi i može se uraditi kod kuće.

„Obavljanje testa potkolenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok holesterol ili čak koronarnu bolest srca zbog povećanog holesterola“, kaže dr Monika Vašerman i dodaje:

„Da biste saznali da li imate višak holesterola u telu, lagano pritisnite jednim prstom na potkolenicu. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkolenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok“, otkriva ona, napominjući da ovaj test pokazuje da je „višak holesterola usporio protok krvi“.Drugi neobični simptomi se takođe mogu videti na noktima i stopalima.„Bledi nokti na nogama i utrnulost nogu i stopala takođe mogu ukazivati na visok nivo holesterola. Naravno, najbolji način da saznate da li imate umeren ili visok holesterol je da uradite analizu krvi“, otkrio je doktor i dodao:

„Kada imate visok holesterol, možda ćete primetiti ‘arcus senilis’, što je prsten u oku oko zenice.

Izvor : Espreso/novi.ba

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *