EVO KAKO TELO REAGUJE KADA PIJEMO HLADNA PIĆA LETI

Leto je uveliko u jeku i visoke temperature su postale svakodnevnica! Svi pijemo hladna pića kako bi se osvežili što pre, a evo kako telo reaguje na hladne napitke:

Na visokim temperaturama čovek počinje da se znoji, znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože, tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna. Ali, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi

Hladna pića su prva stvar za kojom posežemo tokom vrelih letnjih dana kako bi se rashladili i pobedili vrućinu. Konzumiranje rashlađenih pića pomaže nam da utolimo žeđ i osvežimo se u trenutku, ali, postavlja se koliko je zdrava ova navika i da li je to možda šok za ljudski organizam na temperaturama iznad 35 °C.

Kako reaguje telo na visokim temperaturama?

Kada je vruće, čovek počinje da se znoji, i to ne bez razloga. Rast temperature leti dovodi do toga da telo termoregulaciju održava znojenjem. Znoj se izlučuje iz pora i isparava na površini kože. Tako je hladi i telesna temperatura ostaje konstantna, čak i po velikim vrućinama. Međutim, ovaj mehanizam dovodi do toga da telo gubi puno tečnosti, koja mora da se nadoknadi u obliku vode i drugih pića.

Da li treba izbegavati ledeno-hladna pića?

Stručnjaci podsećaju da je važno konzumirati dovoljno vode svakog dana kako bi se podržale telesne funkcije, pa i varenje i metabolizam, održavala normalna telesna temperatura, a organi i tkiva očuvali zdravim. Takođe rashlađivanje vodom pomaže u izbegavanju dehidracije koja može da izazove druge zdravstvene probleme.

Temperatura našeg tela obično je 37 °C tako da ako konzumiramo ohlađenu, ledenu vodu, ono se usmerava ka regulisanju ove temperature. Odnosno, hladna tečnost deluje naše telo tako što šalje pogrešne signale organizmu. Kada čovek popije neko hladno piće telo misli da mora da nadoknadi razliku u temperaturi „zagrevanjem“. I tada počinje da proizvodi toplotu, što rezultira upravo suprotnim efektom od onoga što nam je tada potrebno. Takođe, ako se ohlađena voda konzumira tokom obroka, onda naše telo počinje da koristi energiju koja reguliše telesnu temperaturu, koja bi inače bila iskorišćena za varenje i apsorpciju hranljivih materija. Još jedan razlog da se izbegava pijenje ohlađene vode, posebno tokom ili posle obroka, je taj što povećava šanse za razvoj iritantne sluzokože, upale grla i zapušenog nosa. To znači da se ledno-hladna pića uopšte ne preporučuju leti.

Izvor : Espreso/Eklinika

Foto : Profimedia, Aleksandra Čolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *