KAKO DA UNESETE DOVOLJNO VITAMINA D TOKOM ZIME?

Vitamin D održava naše telo zdravim na više načina a pomaže i u jačanju imunološkog sistema. Ovaj vitamin možete dobiti kroz nekoliko namirnica, kao i kroz boravak na suncu kojeg tokom zimskih meseci nema toliko. Evo na koje načine možete svom organizmu obezbediti dovoljne količine vitamina D.

Provođenje vremena na suncu dok ste u svom domu, na primer, sedeći pored prozora po sunčanom danu, neće imati isti efekat kao provođenje vremena na suncu napolju. Ovo je u velikoj meri razlog što nedostatak vitamina D može biti očigledniji u hladnijim, tamnijim mesecima zime.

– Nedostatak može da bude zastupljeniji usld nedostatka sunčeve svetlosti i postaje izraženije u zimskom periodu – rekla je za magazi Health dr Mari van der Merve, koordinatorka lekarskog programa primenjene fiziologije i ishrane na Univerzitetu u Memfisu.

Zato, u ovo doba vredi razmisliti o dobijanju vitamina D iz drugih izvora poput ishrane ili suplemenata. Evo koliko vam je vitamina D potrebno, kao i šta treba uzeti u obzir pre nego što dodate dodatak vašoj rutini.

vitamin D
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vitamin D nalazi se u masnoj ribi, mleku, jajima

Doktorka Mari Van der Merve ističe da je dostupnost ovog vitamina kroz namirnice mala.

– Problem sa vitaminom D je što ga je zaista teško dobiti iz naše ishrane jer nema mnogo namirnica koje sadrže vitamin D – rekla je ona.

Masna riba, kao što su pastrmka, tunjevina, losos i skuša i ulja riblje jetre su neki od najboljih izvora vitamina D, dok žumanca, sir, goveđa džigerica i pečurke imaju male količine.

Pored toga, mnoge žitarice za doručak su obogaćene vitaminom D, kao i neka mleka, jogurti i sokovi od pomorandže. Za referencu:

  • oko 30 gr lososa ima 570 međunarodnih jedinica vitamina D
  • jedna šolja mleka od 2% koje je obogaćeno vitaminom D ima 120 međunarodnih jedinica
  • veliko umućeno jaje ima 44 internacionalne jedinice mikronutrijenata
vitamin D
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kome je potrebna suplementacija vitaminom D?

Iako su nedostaci vitamina D uobičajeni, nije nužno uzimati suplemente ako ih nije preporučio lekar, ističe za magazin Health Pieter Cohen, MD, vanredni profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

– Ne preporučujemo da zdravi ljudi, koji nemaju dokaza o nedostatku vitamina D, uzimaju ovaj suplement zimi, čak ni u severnim zemljama.

Ako već uzimate suplement, Cohen ne preporučuje povećanje doze u zimskim mesecima, niti preporučuje da započnete suplementaciju samo tokom zimskih meseci. Međutim, objasnio je da je u redu dodati dodatak vitamina D u svoju svakodnevnu rutinu ako to želite i pridržavaćete se preporučene doze.

– Sve dok se držite preporučene dnevne količine, to je potpuno bezbedno – ali to je ključ – rekao je Koen.

Veća je verovatnoća da će određene grupe ljudi imati nizak nivo vitamina D, uključujući:

  • starije osobe
  • gojazne ljude
  • pacijente koji su prošli operaciju gastrične bajpasa
  • ljude sa oboljenjem jetre, celijakijom, cističnom fibrozom i Kronovom bolešću, između ostalih stanja

Prenela: O.M.

Izvor : kurir.rs/health.com

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *