KAKO DA ZNATE DA TREBA DA ODETE KOD PEDIJATRA

Prepoznavanje kada je potrebno odvesti bebu na vanredni pregled kod pedijatra može biti izazovno, ali postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju. Dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse otkriva koji su to znakovi i simptomi koji ukazuju da bebu morate odvesti na vanredni pregled što je pre moguće.

Visoka temperatura: Ako je temperatura kod beba viša od 38° C, to može ukazivati na infekciju ili drugi zdravstveni problem. Poteškoće sa disanjem: Ako primetite da beba ima otežano disanje, zujanje ili grčenje, to može ukazivati na respiratorne probleme.

beba, Vakcinacija
FOTO: SHUTERSTOCK

Ekstremni umor ili slabost: Ako primetite da je beba neuobičajeno umorna ili slaba, to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Neobičan osip: Osip koji je crven, otečen, bolan ili se širi treba obraditi od strane pedijatra.

Odbijanje hrane: Ako beba odbija hranjenje ili ima smanjen apetit, to može ukazivati na zdravstvene probleme.

beba, lek
FOTO: SHUTTERSTOCK.

Iznenadno povraćanje ili proliv: Ako primetite da beba povraća ili ima česte, tečne stolice, to može ukazivati na dehidraciju ili infekciju.

Neprestani plač: Ako beba neprestano plače i ne možete da je umirite, to može ukazivati na nelagodnost ili potencijalne zdravstvene probleme.

Nedostatak mokrenja: Ako primetite da beba ima smanjen broj mokrenja ili nema mokrenja uopšte, to može ukazivati na dehidraciju ili probleme sa bubrezima.

0296303202, beba, novorođenče
FOTO: – / PHOTOALTO / PROFIMEDIA

Očigledna bol ili nelagodnost: Ako primetite da beba deluje da je u bolu, drži se čudno ili plače kada dodirujete određene delove tela, to zahteva brzu procenu od strane pedijatra.

Promene u ponašanju ili svesti: Ako primetite promene u ponašanju bebe, kao što su letargija, konfuzija ili iznenadni gubitak svesti, to zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Izvor : Kurir.,rs

Foto: Shuttrestock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *