KAKO ZAUSTAVITI ŠTUCANJE?

Foto:PROFIMEDIA

Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2023.

Od zadržavanja daha do toga da vas neko uplaši – postoji bezbroj različitih navodnih lekova za štucanje. Naučnici sada kažu da imaju bolje rešenje, specijalnu slamčicu za pijenje.

Kada vas zadesi štucanje, odnosno singultus kako glasi medicinski naziv, dijafragma i mišići oko rebara iznenada se stežu. Prateći unos vazduha uzrokuje zatvaranje otvora između glasnih žica i proizvodi karakterističan zvuk.

Narodnih lekova ima koliko hoćete. Zadržavanje vazduha, pijenje malih gutljaja vode, iznenadno plašenje…

Naučnici su smislili nešto malo kontrolisanije. Patentirano pod nazivom „HiccAway“, plastično oruđe je oblika slova „G“. Specijalna slamčica na kraju koji ide u čašu ima ventil, koji pruža mali otpor tokom uvlačenja.

Ideja iza ovoga jeste da pojačan napor potreban da se usisa tečnost kroz slamčicu aktivira frenični nerv i stezanje dijafragme, a posledično gutanje aktivira pneumogastrični živac.

Pošto su oba nerva odgovorna za štucanje, naučnici su smislili način da ih uposle i spreče nastavak neželjenog fenomena.

„Odmah deluje“, kaže doktor Ali Seifi, profesor saradnik sa Univerziteta u Teksasu.

Kako bi se isprobao uređaj, sprovedeno je istraživanje u kojem je nekoliko meseci učestvovalo 249 volontera.

Rezultati, objavljeni u Jama Network Open, pokazali su da je uređaj zaustavio štucanje u 92 odsto slučajeva. Devet od 10 ispitanika reklo je da im se nova „slamčica“ više dopada od drugih načina zaustavljanja štucanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *