LEKARI UPOZORAVAJU

Kada vas bakterije napadnu, a lekari vam prepišu antibiotike, unapred treba da znate da ih ne smete „mešati“ sa alkoholom, a evo i zašto…

Mešanje umerenih količina alkohola sa antibiotikom obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte i sprečiti prirodnu sposobnost tela da se regeneriše, piše Kreni zdravo.

Lekari upozoravaju na ozbiljne posledice koje mogu nastati od pomenutog mešanja. Na primer, konzumiranje alkohola dok se telo bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, stomačnih tegoba, poremetiti vaš normalan san i smanjiti vaš imunološki odgovor.

Kada se pomešaju alkohol i antibiotici, mogu se javiti neželjeni efekti, kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, crvenilo i oštećenje jetre. Alkohol takođe može da smanji efikasnost antibiotika ili čak da poveća njihovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nisu dobra kombinacija.

Zbog toga nemojte piti alkohol dok koristite terapiju, a zatim najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja leka, upozoravaju lekari.

U opasnosti ste i od neželjenih efekata kao što su crvenilo, glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i ubrzan rad srca.Često ova kombinacija dovodi do pospanosti, sedacije, vrtoglavice i konfuzije.

Kada se alkohol kombinuje sa antibioticima koji takođe deluju depresivno na centralni nervni sistem, može doći do aditivnih efekata. Ovi efekti mogu biti ozbiljni tokom vožnje ili rada sa mašinama, kod starijih osoba i kod pacijenata koji možda uzimaju druge lekove za depresiju kao što su opioidni lekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, antidepresivi, lekovi protiv anksioznosti ili epileptičnih napada, između ostalog.

Problemi sa stomakom, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku, takođe mogu biti uobičajeni kod antibiotika. Pijenje alkohola može pogoršati ove neželjene efekte na stomak.

žena, Alkohol
FOTO: SHUTTERSTOCK

Poznato je da prekomerna konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje jetre kao što je ciroza. Uzimanje antibiotika, koji takođe može oštetiti jetru, može pogoršati ove vrste problema.

Odmah pozovite svog doktora ako imate simptome oštećenja jetre kao što su: groznica, bol u zglobovima ili otok, neobično krvarenje ili modrice, osip na koži, svrab, gubitak apetita, umor, mučnina ili povraćanje, bol u stomaku, taman urin, bledu stolicu, ili žutilo kože odnosno očiju. Ovo mogu biti znaci oštećenja jetre, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prenela V.N.

Izvor: Kreni zdravoISlobodna Dalmacija/ kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *