MNOGI PUŠAČI MISLE DA ĆE BITI NERVOZNIJI AKO PRESTANU DA PUŠE, A EVO ŠTA KAŽE NAUKA

Prestanak pušenja za mnoge pušače najpre znači borbu protiv zavisnosti koju izaziva nikotin, prisutan u cigaretama. Međutim, pomisao na prestanak pušenja može da izazove brige o tome kako će izgledati život bez pušenja.

– Uverenje da cigarete smiruju je široko rasprostranjeno, a pojedini medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja – rekli su istraživači sa Univerziteta Oksford i Bat, čiji je rad krajem maja objavljen u časopisu JAMA Network.

„Prestanak pušenja može da poboljša mentalno zdravlje“

Njihovo otkriće da prestanak pušenja može da poboljša mentalno zdravlje trebalo bi dodatno da ohrabri pušače koji žele da se reše te navike, ali su zabrinuti za potencijalne negativnih posledica.

– Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima kod depresije među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje – zabeležila je istraživačka grupa nakon što je sprovela studiju na preko 4.200 ljudi u 16 zemalja.

Za mnoge može da bude teško da napuste rutine poput izlaženja iz kancelarije radi nekoliko cigareta i ćaskanja tokom dana ili nekoliko opuštajućih kasnonoćnih dimova pre spavanja.

– Na zabrinutost oko pogoršanja mentalnog zdravlja nakon prestanka pušenja često upućuju kliničari i pušači – rekli su istraživači.

Međutim, ta zabrinutost ne bi trebala nikoga da obeshrabri, smatraju autori studije.

– Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanim kvalitetom života u bilo kojom dobu, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da takođe poboljšava mentalno zdravlje – rekli su.

Učesnici istraživanja bili su pušači sa psihičkim poremećajima i bez njih. Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet i 24 nedelje među ljudima koji su „motivisani da prestanu“, ali koji su pušili 10 ili više cigareta dnevno tokom protekle godine.

Izvor : Kurir.rs/Istorijskizabavnik

Foto : PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *