NAJČEŠĆI RAZLOZI SVRABA TEMENA

Kada nas svrbi koža glave, često pretpostavljamo da je to perut, međutim, postoje mnoga stanja koja mogu izazvati suvo vlasište koje svrbi. Infekcije kože, otok, crvenilo, ćelavost i oštećena kosa takođe mogu biti posledica svraba vlasišta. A evo koji su mogući uzroci.

Perut i seboroični dermatitis

Ovo su najčešći uzroci svraba kože glave. Svrab i ljuštenje temena su načini na koje telo reaguje na upalu usled prekomernog rasta gljivica koje se obično nalaze na koži glave i drugim delovima tela gde ima više dlaka.

Perut se pojavljuje na koži glave obično uz svrab i ljuštenje kože, ali mnogi ljudi ne vide stvarnu upalu. Seboroični dermatitis, s druge strane, može zahvatiti kožu glave, kao i druge delove tela, ali pored svraba i perutanja kože, što može biti ozbiljno, uključuje i upalu. Oslabljen imuni sistem, genetika, emocionalni stres i ishrana mogu uticati na pojavu peruti i seboroičnog dermatitisa.

Alergijske reakcije na hranu i šampone

Alergijske reakcije na temenu se mogu javiti iz više razlog, ali dva najčešća su hrana i šampon. Postoji mnogo namirnica, kao što su prerađeni šećer, kikiriki i proizvodi od soje, koje sadrže jedinjenja koja izazivaju upale i gljivice, i ako ih ne izbegavate, verovatno ćete imati problema.

Pored toga, ako šampon ili farba za kosu sadrže mnogo hemikalija, moguće je da koža glave ima alergijsku reakciju, poznatu kao kontaktni dermatitis. Jedna od prvih stvari koje treba da uradite je da prestanete da koristite svoj trenutni šampon, boju za kosu i balzam da biste videli da li problem nestaje.

Psorijaza
FOTO: SHUTTERSTOCK

Autoimuna bolest

Psorijaza je hronična autoimuna bolest, a simptomi psorijaze uključuju crvene, ljuskave mrlje na koži ili skalpu. Iako znamo da psorijaza može biti nasledna, stručnjaci nemaju jasno razumevanje uzroka. Važno je lečiti je, jer može dovesti do svraba kože glave i stanje se može pogoršati.

Veoma je važno da ne delite pribor za negu kose, četke i češljeve kao i gumice za kosu, ali i da ih dobro održavate i redovno menjate, posebno četke za kosu. Ako doživite bilo kakvu alergijsku reakciju i niste sigurni zašto, započnite proces eliminacije koji će vam pomoći da pronađete krivca kao što su hemikalije u šamponima, balzamima i drugim proizvodima za kosu. Takođe, budite svesni kakvu hranu jedete. Ako problem potraje, obavezno se obratite dermatologu.

Prenela: O.M.

Izvor : kurir.rs/zivim.gloria.hr

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *