OBOLELI GUBE SPOSOBNOST GUTANJA, HODANJA I GOVORA, A NA KRAJU I DISANJA

Šta je zapravo ALS i koji su njeni simptomi?

ALS odnosno amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest o kojoj ceo svet bruji još od 2014. godine kada je pokrenut „Ice bucket challenge“ baš da bi se skupio novac za dalje istraživanje ovog oboljenja koje je poznato i kao Lu Gerigova bolest.

Ovo neurološko oboljenje dovodi do paralize mišića, invaliditeta, a na kraju i do smrtnog ishoda.

Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a oslikava se propadanjem donjeg odnosno gornjeg motornog neurona sa posledičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svako može da oboli od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procenjuje se da jedna do dve osobe na 100.000 stanovnika oboli od ove retke bolesti.

Uzrok ove bolesti nije još uvek poznat, ali se nagađa da nastaje usled naslednih faktora, starosti i pola. Istraživanja ukazuju da se češće javlja kod muškaraca. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.

Rani simptomi bolesti

Rani simptomi bolesti se ispoljavaju kao slabost u mišićima, grčenje ili trzanje u rukama i nogama. Javljaju se problemi s podizanjem stopala, a u nogama i rukama može se osećati neprestana slabost.

Osim toga, obolela osoba, može da počne da nerazgovetno govori, otežano guta i oseća grčeve u rukama, ramenima i jeziku. Kako bolest napreduje, tako se simptomi pogoršavaju. Oboleli gube sposobnost gutanja, hodanja i govora, a na kraju i disanja. Poslednja faza bolesti uključuje potpuna paraliza, ali mozak obolelog i dalje normalno funkcioniše.

Obolele osobe sve vreme osećaju neprijatnu bolest poput one koju ljudski organizam oseti kada se telo polije ledenom vodom. Upravo iz tog razloga je „Ice bucket challange“ bio takav, kakav je , da bi ljudi makar na nekoliko sekudni imali osećaj kako je osobama obolelim od ALS-a. Zasad za ovu bolest nema leka, a lečenjem se zapravo želi sprečiti napredovanje bolesti.

Izvor : Kurir.rs/Najžena

Foto : Supplied by LMKMEDIA / IPA / IPA / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *