OVI SIMPTOMI NA JEZIKU MOGU DA ZNAČE NEŠTO UŽASNO

Jezik nije samo baza za čula ukusa, organ koji nam pomaže da jedemo i govorimo, već i deo tela koji može dosta toga otkriti o vašem zdravlju.

U stvari, jezik je jedan od prvih delova tela koji poručuje da nam nešto nedostaje. Da li imate problem sa nivoom šećera u krvi, netolerancijom na gluten, ili samo manjak vitamina i višak stresa – može nam otkriti jezik.

Ako vaš jezik promeni boju, otečen je, tvrd, bolan ili su na njemu nastale čudne fleke ili se na njemu nakuplja nešto čudno – to znači da u vašem telu nešto nije kako treba. Može se raditi o nedostatku nekog vitamina, ali i ozbiljnim zdravstvenim problemima koji zahtevaju lekarsku pomoć.

1. Bele mrlje koje se mogu skinuti

Bele mrlje na jeziku koje se mogu skinuti četkicom za zube, obično ukazuju na oralni drozd, kaže doktorka Rejčel Vord.

Ona je dodala da su prvi simptomi ove poteškoće bol i teško gutanje. Takođe, oralni drozd nije strašan i lako se leči, ali ako se ponavlja verovatno ukazuje na probleme sa imunitetom.

2. Bele mrlje koje ne mogu da se uklone

Kada na jeziku imate mrlje koje ne mogu da se uklone, to stanje je poznato kao leukoplakija.

Doktorka Vord je rekla da su ovakva stanja česta kod iritanata usne duplje, kao što je naprimer pušenje. Ove pojave su benigne, ali mogu biti i predkancerozne pa je dobro da ih pregleda vaš izabrani doktor ili stomatolog.

3. Čirevi na jeziku

Čirevi u ustima su veoma česta pojava, najčešće su bolni, ali se sami regenerišu i nestaju kroz par dana.

Doktorka upozorava da ako primetite da imate čir koji duže vreme ne spada ili imate neku kvržicu na jeziku, da budete oprezni i posetite lekara, jer to može ukazivati na oralni karcinom.

Rak jezika
foto: Profimedia

4. Gepografski jezik

Ovakav jezik bukvalno izgleda pejzažno, poput neke geografske mape. Ovo stanje je uobičajeno, ali može izazvati bolove ako jedete nešto kiselo, kao što je citrusno voće.

5. Dlakavi jezik

Ovaj termin se koristi da opiše abnormalni prelaz na površini jezika. Ovo je, ako je privremeno, bezopasno stanje.

Ovakav jezik nastaje kod nedovoljne stimulacije, obično vrha jezika i onda na tom mestu se nastanjuju brojne bakterije i gljivice.

Izvor : Espreso/Srbija Danas

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *