OVO SU 2 KLJUČNE OSOBINE DOBRIH RODITELJA

Klinički psiholog Nadin van der Linden i autorka knjige Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood za portal Motherly otkrila je koje su najvažnije osobine koje roditelji moraju imati kako bi im deca izrasla u normalne i zrele osobe.

Nisu skloni kritikovanju

Kako objašnjava psiholog, odlični roditelji nikada ne kritikuju dete zbog njegovih izbora, interesovanja ili ponašanja. Umesto toga, na miran mu način i na sopstvenom primeru pokazuju kako se treba ponašati. Istraživanja su pokazala kako preterano kritikovanje deteta može dovesti do negativnih posledica za njegovo mentalno zdravlje, a deca koja odrastaju s takvim roditeljima sklonija su teskobi, depresiji i zatvaranju u sebe.

Podstiču detetova interesovanja i ideje

Mnogi roditelji još pre rođenja deteta imaju određene planove i ideje za njega, ali stvarnost je nešto drugačija. S obzirom na to da je dete osoba s sopstvenim idejama i interesovanjima, psiholog otkriva da je karakteristika odličnih roditelja podsticanje istih.

„Kada ne podupiremo detetove želje i interesovanja, već ga prisiljavamo na neke stvari koje očigledno ne želi, to može rezultirati štetnim posledicama. Naime, deca se u tom slučaju često osećaju neuspešno, pod velikim su pritiskom i skloni su potpuno da izbegavaju određene aktivnosti koje su ih donedavno zanimale“, objašnjava.

Izvor : Espreso/Krstarica

Foto : Profimedia, Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *