SAMO OVAKO ĆETE ODMAH SPUSTITI PRITISAK

Visok pritisak može izazvati različite posledice, ili kardiovaskularne probleme, a ovo je rešenje koje je vaš spas!

Kako sniziti krvni pritisak za 5 minuta?

Postoji nekoliko načina da privremeno snizite krvni pritisak za samo nekoliko minuta, a verovatno je najjednostavniji trik sa disanjem.

Duboko udahnite, zadržite dah oko dve sekunde, a zatim polako izdahnite. Pauzirajte nekoliko trenutaka i ponovite. Možete da se istuširate toplom vodom, da napravite kupku, umirite se iI sedite nekoliko minuta u tišini, uradite nekoliko vežbi istezanja – bilo šta što vam pomaže da se brzo opustite. Stres je ključni faktor visokog krvnog pritiska.

Kako spustiti pritisak hitno?

Iznenadni skok pritiska može zahtevati hitnu pomoć. Simptomi zbog kojih treba odmah zvati lekara su iznenadne promene u vidu, bol u grudima, kratak dah, problemi sa govorom, iznenadni bol u leđima, utrnulost ili slabost.

I u hitnim slučajevima treba da se potrudite da se smirite. To možda neće biti lako ako ste zabrinuti, ali upravo to može pomoći. Fokusirajte se na disanje, nekoliko puta duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi I polako otpustite. Može pomoći šolja čaja od kamilice ili hibiskusa, odnosno kockica crne čokolade koja će pomoći oslobađanje endorfina.

Kako bez lekova smanjiti povišen krvni pritisak?

Mayo klinika daje deset načina da kontrolišete krvni pritisak bez lekova, ali svaki će zahtevati neke promene u načinu života.

  • Oslobodite se viška kilograma

Krvni pritisak može pasti za oko 1 mm Hg sa svakim izgubljenim kilogramom.

  • Redovno vežbajte

Težite minimumu od 30 minuta umerene fizičke aktivnosti svakog dana.

Ishrana bogata integralnim žitaricama, voćem, povrćem, nemasnim mlečnim proizvodima i sa niskim sadržajem zasićenih masti i holesterola može smanjiti visok krvni pritisak do 11 mm Hg.

  • Smanjite unos soli (natrijuma)

Čak i malo smanjenje natrijuma u ishrani može poboljšati zdravlje srca i sniziti pritisak; generalno, ne treba dnevno prelaziti 2,300 mg soli, a idealno 1,500 mg.

  • Ograničite konzumiranje alkohola

Trebalo bi da ograničite unos alkohola na manje od jednog pića dnevno za žene ili dva pića dnevno za muškarce.

  • Ostavite cigarete

Prestanak pušenja pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava opšte zdravlje.

Loš kvalitet sna i spavanje manje od šest sati svake noći može doprineti hipertenziji.

  • Redukujte stres

Dugotrajni (hronični) emocionalni stres doprinosi visokom krvnom pritisku, izbegavajte okidače stresa, naučite da kažete “ne”, rešavajte probleme I potrudite se da imate dovoljno vremena za opuštanje.

  • Pratite svoj pritisak kod kuće i redovno se kontrolišite

Kućni aparati za merenje pritiska dostupni su bez recepta, a sa svojim lekarom se konsultujte koliko često treba da ga proveravate u ordinaciji.

Izvor : Espreso/Nova.rs

Foto : Profimedia / Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *