ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU KAD PRETERUJETE S HLEBOM?

Iako se radi o veoma dostupnoj i popularnoj namirnici bez koje većina ljudi gotovo da ne može da zamisli obrok, lekari upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba može dovesti do nekoliko neželjenih posledica po naše zdravlje, prenosi Medical News Today.

Dobijanje na težini

Visok unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput prethodno pripremljenog belog hleba, prvenstveno može dovesti do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.

Povećan rizik od dijabetesa

Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljene hidrate, kao što je hleb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.

Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomerne konzumacije hleba
PROBLEMI SA VARENJEM SU JOŠ JEDAN NEŽELJENI EFEKAT PREKOMERNE KONZUMACIJE HLEBAFOTO: SHUTTERSTOCK

Problemi sa kožom

Pored povećanja telesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hleba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam beli hleb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.

Zatvor

Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomerne konzumacije hleba. Kako objašnjavaju lekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što između ostalog, rezultira i zatvorom.

Izvor : kurir.rs/index.hr

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *