STRUČNJACI OTKRILI KAKO HLADNO VREME UTIČE NA ZDRAVLJE

Možete očekivati neke od njih, kao što su pojačan kašalj i prehlada. Drugi neželjeni efekti hladnog vremena mogu biti više iznenađenje – oni uključuju bol u leđima, pa čak i povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Neočekivani načini na koje hladno vreme može da utiče na naša tela:

Promrzline

Kada govorimo o promrzlinama, nižim temperaturama nisu žrtve samo intimni delovi. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, herpes najčešće pogađa nos, uši, obraze, bradu, prste na rukama ili nogama.

Promrzline se tretiraju kao povreda tela uzrokovana smrzavanjem. Simptomi obično počinju tako što se u pogođenim delovima oseća hladnoća zajedno sa probadanjem ili pulsirajućim bolom.

Ovo je faza poznata kao promrzline, gde koža postaje utrnuta i bela. Dugotrajno izlaganje hladnoći uzrokuje oštećenje tkiva. Zahvaćeno područje može biti tvrdo i smrznuto, ali će postati crveno i imati plikove kada se odmrzne.

Ovo se naziva površnim smrzavanjem, jer utiče na gornje slojeve kože i tkiva. Lečenje je potrebno, ali nije tako ozbiljno kao duboke promrzline, koje mogu da izazovu oštećenje tetiva, mišića, nerava i kostiju.

Ruke, Hladne ruke, Hladnoća, Zima, Muškarac
foto: Profimedia

Ugrušci krvi

Nisu svi zdravstveni problemi u vezi sa prehladom uzrokovani izlaganjem niskim temperaturama, važna je i temperatura vašeg doma jer je napolju hladnije.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost saopštila je da „naša tela vode stalnu bitku“ da bi održala temperaturu na oko 37,5 stepeni, a ćelije i organi su zaštićeni od oštećenja.

Dodaje se da kada počnemo da se hladimo, krv nam postaje gušća, što može dovesti do zgrušavanja krvi. Krvni ugrušci mogu biti ozbiljni ako se ne leče, što dovodi do opasnih zdravstvenih događaja kao što su moždani udar i srčani udar.

Problema sa disanjem

Mnogi od nas drže svoje prozore dobro zatvorenim tokom dana kako bi sprečili hladan vazduh. Možda mislite da je noć pravo vreme da otvorite prozor i provetrite sobu, jer ste ušuškani ispod pokrivača.

Ali „Met Office“ je upozorio da je važno da vaša kuća bude topla, a prozor spavaće sobe zatvoren u hladnim zimskim noćima.

Udisanje hladnog vazduha može biti loše za vaše zdravlje jer povećava rizik od infekcija grudnog koša“, kaže se.

Hladnoća, Prehlada, Grip, Apoteka, Lekovi, Bolest
foto: Profimedia

Hladan vazduh „može da izazove sužavanje vaših disajnih puteva, povećavajući količinu sluzi koju proizvodite i otežavajući disanje.

„Hladan, suv vazduh takođe može da iritira vaše disajne puteve i pogorša simptome kao što su kašalj i kratak dah“, dodaje se.

Oslabljen imunitet

Hladnoća takođe može uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija, kaže UKHSA.

„Zato vidimo više smrtnih slučajeva od infekcija kao što je upala pluća u nedeljama nakon hladnog vremena, a stanje pluća i kašalj mogu prerasti u ozbiljnije probleme“, objašnjava se.

Hladan vazduh može otežati borbu protiv respiratornih infekcija poput prehlade i gripa, a takođe je i način na koji se štitimo od hladnijeg vremena koje nas može izložiti riziku.

Provođenje više vremena u zatvorenom prostoru zapravo može pomoći u širenju respiratornih infekcija.

Bol u leđima

Ako osećate da vam se bol u donjem delu leđa pogoršava kada je napolju hladno, ne zamišljate to.

Iz „Johns Hopkins Medicine“ smatraju da „bol u leđima zapravo može biti povezan sa barometarskim pritiskom i spoljašnjom temperaturom. Promene pritiska ponekad mogu izazvati bol u zglobovima koji boluju od artritisa, uključujući kičmu“.

Dodaje da vaši zglobovi reaguju na okolinu, a hladnoća ih čini ukočenijim i sklonijim povredama.

Izvor : Espreso/N1/Klix.ba

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *