SVI OBOŽAVAJU OVO PIĆE, A NEMAJU POJMA DA JE OPASNO

Poznato je da gazirana pića s dodatkom šećera goje i izazivaju oboljenja metabolizma, a nova studija iz Bostona pokazuje da često konzumiranje “koka-kole” i sličnih napitaka štetno deluje i na plodnost – kako žena, tako i muškaraca.

Gazirana pića smanjuju izglede za trudnoću

Samo jedno bezalkoholno gazirano piće dnevno značajno smanjuje izglede za trudnoću, pri čemu se plodnost žena smanjuje za 25 odsto, a muškaraca za 33 odsto, tvrde naučnici Univerziteteske Akademije za javno zdravlje u Bostonu.

Oni su tokom 12 ženskih mesečnih ciklusa, odnosno sve do trudnoće, posmatrali 5.000 ispitanika koji su želeli da prošire porodicu – američke i kanadske parove stare 21-45 godina, a rezultate studije objavili su u stručnom časopisu “Epidemiology”.

Da bi uspostavili nedvosmislenu vezu između smanjene plodnosti i bezalkoholnih pića i sokova s dodatkom šećera, proveravali su i druge činioce, “uključujući i gojaznost, unošenje kofeina, alkohol, pušenje i kvalitet ishrane uopšte”.

Trudnica, Trudnoća
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Poljski naučnici su ranije u časopisu “Central European Journal of Urology” objavili drugo istraživanje, koje potvrđuje da proizvodnja spermatozoida opada ako muškarac često konzumira gazirana bezalkoholna pića. Osvežavajući napici s dodatkom šećera kod žena mogu da izazovu prevremenu menstruaciju, što znači da nepovoljno utiču na hormonski sastav.

Izbegavajte gazirana pića i sokove u načelu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje konzumiranje najviše 25 grama šećera dnevno, odnosno oko osam kockica šećera. Samo jedan gazirani napitak od 330 mililitara prekoručuje preporučenu dozu za četiri kockice.

Izvor: Espreso/Srbijadanas

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *