TAJNA OSETLJIVIH OČIJU

Da li ste ikada izašli iz mračnog prostora na dnevnu svetlost i na trenutak oslepeli? Tada se vaše oči zapravo prilagođavaju svetlosti. Međutim, ako su preosetljive na dnevnu svetlost, to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Optometrista Rošni Patel otkrio je za Bristol Live da je osetljivost na svetlost obično simptom drugog zdravstvenog problema. Zbog toga je podelila šta bi moglo da bude uzrok ove pojave.

Migrene

Migrene mogu biti veoma neprijatne i često praćene mučninom i osetljivošću na svetlost. Nažalost, ne postoji specifičan lek za migrenu, tako da ljudi koji imaju migrenu uzimaju lekove protiv bolova.

Postoje i druge metode za ublažavanje migrene, uključujući stavljanje hladnih obloga na čelo i odmaranje u tihoj i mračnoj prostoriji.

oči osetljive na svetlost, osetljive oči, oči
FOTO: SHUTTETSTOCK

Infekcije ili upala oka

Ako su vam oči osetljive na svetlost, možda imate infekciju ili upalu oka.

Možda imate upalu irisa poznatog kao iritis, a pored osetljivosti na svetlost i glavobolje, može izazvati jak bol u oku. Ovo stanje je veoma ozbiljno i zahteva medicinsku pomoć što je pre moguće.

Takođe, istakla je da možete imati virusni konjuktivitis, koji takođe izaziva suzenje, nelagodnost u predelu oko i crvenilo. Kapci mogu biti otečeni, a moguće je i zamagljen vid.

Glaukom

Prema ovom optometristi, glaukom je uobičajeno stanje oka koje se može preneti genetski i prouzrokuje nakupljanje tečnosti u oku, što dovodi do povećanog pritiska. Takođe može biti povezano sa nenošenjem naočara za sunce pri jakom svetlu.

– Ako se ne leči, bilo koja vrsta glaukoma može dovesti do gubitka vida, pa se odmah obratite svom lekaru ako osetite intenzivan pritisak ili bol u očima zajedno sa simptomima oreola i duginih prstenova oko svetla. Ovo je veoma bolna, ali obično privremena „opekotina“ rožnjače – objasnila je Patel.

Prenela: O.M.

Izvor: klix.ba/kurir.rs

Foto: Shuttetstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *