UKOLIKO VIDITE OVU STVAR NA NOKTIMA, ODMAH SE OBRATITE LEKARU

Izgled noktiju može da bude pokazatelj nekog poremećaja. Loše ishrana, neuhranjenosti ili neke bolesti digestivnog trakta, mogu da budu razlog za promene na nokatnoj ploči. Ukoliko su zdravi obično su glatki bez bilo kakvih izbočina, ne listaju se, ne pucaju, nemaju na sebi nikakve čudne promene, kao ni pojavu diskoloracije.

Promena boje, oblika i teksture nokta nije uvek razlog za brigu, ali dr Ros Per, stručnjak za manikir i pedikir, upozorava da pojava vertikalnih brazdi na nokatnoj ploči može da bude alarm da se obratite vašem lekaru.

Doktorka kaže da brazde na noktima mogu da ukazuju na nedostatak vitamina, ili na dehidrataciju.

– Nedostatak vitamina A, gvožđa, proteina ili kalcijuma, može da izazove brazde na noktima. Ukoliko su baš duboke, mogu da ukazuju na ozbiljnija stanja kao što je bolest bubrega i dijabetes i u tom slučaju je neophodno uraditi pregled da bi se utvrdio uzrok – kaže dr Ros.

Stručnjak je takođe otkrio da povrede noktiju mogu da uzrokuju brazde ili defekte na njihovoj površini.

– Problemi sa noktima obično nisu uzrokovani nečim ozbiljnim, a ono što se najčešće dešava jeste da su lako lomljivi – dodaje dr Ros.

Stručnjak savetuje da vodite računa o koži oko nokta.

– Ukoliko koža oko vaših noktiju postane bolna, crvena, otečena i „topla“, to može biti znak infekcije, ili uraslog nokta. U tom slučaju bi bilo dobro da odete na pedikir – zaključuje dr Ros.

Izvor : Espreso / Srećna republika

Foto : Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *