VEROVALI ILI NE, LJUDSKA KRV SADRŽI I ZLATO

Da li ste znali da naše telo sadrži zlato? Da, dobro ste čuli, zlato je bitan deo čovekovog biološkog sastava i ovaj dragoceni metal igra ključnu ulogu u jednom od najplemenitijih činova – davanju krvi.

U institutu za transfuziju krvi nalazi se novinar Kurir TV Nikola Vujović, koji je proveravao koliko zlata nosimo u sebi i zasto je ono važno prilikom procesa davanja krvi.

– Moraću da razočaram i sebe, i naše gledaoce. Ovde, kako sam pričao sa ljudima koji rade u Institutu za transfuziju krvi, mi u organizmu sadržimo u proseku oko 0,2 miligrama zlata, što nije nešto dovoljno da bi se popravio ekonomski status ili da bi popravili ono što imamo u džepu. Ali ono što je najbitnije, to je da je krv sama po sebi zlatna. I time kada vi donirate krv nekome, ne dajete samo bela krvna zrnca, crvena krvna zrnca, već donirate zlato – objasnio je Vujović koji je za detalje pitao i svoju sagovornicu.

Mirjana Knežević
FOTO: KURIR TV

– Mi volimo da kažemo da je krv crveno zlato koje spašava živote. Tako da samim davanjem krvi ono što je sigurno jeste da se spašava mnogo života. Ne jedan, nego čak jednom jedinicom krvi može se spasiti i tri života. S obzirom na to da je ovaj period darivanja, počeli su praznici, bliži se Nova godina, mi zaista upućujemo poziv svima da iskoriste ovaj period i da poklone nešto što je zaista najvrednije, a to je život. Jer davanje krvi jeste i odličan primer poklanjanja, a da ne očekujemo ništa zauzvrat – rekla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi.

Izvor : kurir.rs

Foto: Kurir TV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *