VIŠNJE SU ČUVARI ZDRAVLJA

Malo ljudi zna, ali višnje nisu samo ukusne, već su i prepune brojnih vitamina i minerala. Ovo su samo neke od prednosti višanja i pozitivni uticaji koje imaju na organizam, imunitet i održavanje zdrave telesne težine.

Bogate su antioksidansima

Višnje, posebno kisele višnje, imaju visok sadržaj antioksidanata kao što su antocijani i kvercetin. Oni su značajni u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upalu, redukujući rizik od hroničnih bolesti, bolesti srca i raka.

Imaju anti-inflamatorna svojstva

Višnje takođe pružaju snažne antiinflamatorne efekte što ih čini korisnim za ljude sa upalnim stanjima poput artritisa. Može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti, poboljšanju zdravlja zglobova.

Povoljno utiču na zdravlje srca

Kombinacija antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja u višnjama doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Oni pomažu u smanjenju krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Višnje imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim dodatkom planu za kontrolu težine
VIŠNJE IMAJU MALO KALORIJA I MNOGO VLAKANA, ŠTO IH ČINI ODLIČNIM DODATKOM PLANU ZA KONTROLU TEŽINEFOTO: SHUTTERSTOCK

Pobošljavaju kvalitet sna

Višnje, posebno kisele sorte, prirodni su izvor melatonina, hormona koji reguliše san. Zbog toga, višnje mogu pomoći da se poboljša trajanje i kvalitet sna.

Pomažu kod gubitka težine

Višnje imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim dodatkom planu za kontrolu težine. Sadržaj vlakana podstiče sitost, pomaže u kontroli apetita i smanjuje ukupni unos kalorija.

Jačaju imuni sistem

Višnje su bogate vitaminima A i C, koji su neophodni za zdrav imuni sistem. Ovi vitamini pomažu u jačanju odbrane tela od infekcija i unapređuju opšte zdravlje.

Prenela: O.M.

Izvor: HealthShots.com/Zdravlje.Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *