ZBOG ČEGA OSEĆATE METALNI UKUS U USTIMA? 

Nakon pranja zuba kod nekih ljudi javlja se metalni ukus u ustima. Ukoliko dobro razmislite, ovo se takođe dešava i kada slučajno se posečete pa instinktivno stavite prst u usta kako biste zaustavili krvarenje. Dakle, često sopstvena krv dovodi do pojave metalnog ukusa u ustima. Ali uzrok nije uvek povreda usne ili raskrvarene desni usled jakog četkanja.

Postoje i slučajevi kada metalni ukus u ustima može ukazivati na ozbiljniji problem, a nemaju sve veze sa prisustvom stvarne krvi.

Bolesti desni kao što su gingivitis ili parodontitis, infekcije sinusa, alergije na hranu, promene hormona izazvane trudnoćom, oštećenje nerava usled demencije i hronična bolest bubrega (CKD) mogu dovesti do metalnog ukusa u ustima, navodi časopis Insider.com.

Možda ste takođe čuli za ljude koji prolaze kroz hemioterapiju i imaju osećaj metal na usnama.

  • Iako je namera hemioterapije da cilja ćelije raka, one ponekad mogu da oštete zdrave oralne ćelije i izazovu pojavu metalnog ukusa – ​​rekla je dr Nataša Bujan, nacionalna medicinska direktorka u One Medical.

Multivitamini i određeni lekovi mogu kao neželjeni efekat imati pojavu metalnog ukusa u ustima
MULTIVITAMINI I ODREĐENI LEKOVI MOGU KAO NEŽELJENI EFEKAT IMATI POJAVU METALNOG UKUSA U USTIMAFOTO: SHUTTERSTOCK
Određeni lekovi i suplementi izazivaju metalni ukus u ustima

  • Lekovi koji mogu imati neželjeni efekat na ukus krvi uključuju antibiotike, antidepresive i lekove za krvni pritisak i dijabetes. Multivitamini, posebno oni sa teškim metalima ili gvožđem mogu izazvati neželjeni efekat na ukus krvi – objasnila je pedijatar dr Liza Luis za magazin Health.

Stoga je važno znati razliku između metalnog ukusa koji nastaje zbog krvarenja desni izazvanog snažnim četkanjem zuba i drugih, ozbiljnijih zdravstvenih stanja. U slučaju da sumnjate da je u pitanju neki drugi uzrok, obavezno zakažite pregled kod svog lekara.

Prilična koncentracija gvožđa u vašem telu nalazi se u proteinu koji se zove hemoglobin koji je prisutan u crvenim krvnim zrncima
PRILIČNA KONCENTRACIJA GVOŽĐA U VAŠEM TELU NALAZI SE U PROTEINU KOJI SE ZOVE HEMOGLOBIN KOJI JE PRISUTAN U CRVENIM KRVNIM ZRNCIMAFOTO: PROFIMEDIA
Gvožđe je zaslužno za transport kiseonika iz pluća do tkiva

Krv sadrži crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca, trombocite, plazmu i organske i neorganske supstance kao što su gvožđe, glukoza, enzimi, lipidi, hormoni i aminokiseline. Ono što krvi daje metalni ukus je gvožđe, ili tačnije, način na koji ono stupa u interakciju sa vašim ukusnim pupoljcima na jeziku. Vaša pljuvačka sadrži proteine koji vezuju metal koji se nazivaju helatori. Kada ovi proteini dođu u kontakt sa jonima gvožđa u vašoj krvi, vaš mozak registruje ukus metala na vašim usnama.

Gvožđe u vašoj krvi ima veoma specifičnu i važnu ulogu, prema Univerzitetu Kalifornija (San Francisko). Prilična koncentracija gvožđa u vašem telu nalazi se u proteinu koji se zove hemoglobin koji je prisutan u vašim crvenim krvnim zrncima. Hemoglobin je odgovoran za transport kiseonika iz pluća do tkiva. Gvožđe koje se nalazi u hemoglobinu je takođe ono što krvi daje karakterističnu crvenu nijansu a ovo se dešava kada sadržaj gvožđa dođe u kontakt sa kiseonikom.

Izvor : kurir.rs/healthdigest.com

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *