ZBOG OVOGA DOLAZI DO RANE MENOPAUZE

Ukoliko imate manje od 45 godina, a menstruacija vam je sve ređa, ili je potpuno prestala, vreme je da se obratite svom lekaru.

Rana menopauza može se desiti prirodno, ako jajnici žene prestanu da proizvode normalne nivoe određenih hormona, posebno hormona estrogena. Ovo se ponekad naziva prerano otkazivanje jajnika ili primarna insuficijencija jajnika, piše Lepa i Srećna.

Uzrok preranog otkazivanja jajnika je često nepoznat, ali kod nekih žena uzrok može biti:

– hromozomske abnormalnosti – kao kod žena sa Tarnerovim sindromom- autoimuna bolest – gde imuni sistem počinje da napada telesna tkiva – određene infekcije, kao što su tuberkuloza, malarija i zauške – ali to je veoma retko.

Do preranog otkazivanja jajnika može doći i ako je neka od žena iz vaše porodice prošla kroz menopauzu u vrlo mladom dobu (u 20-im ili ranim 30-im godinama).

Operacija uklanjanja jajnika

Hirurško uklanjanje oba jajnika takođe dovodi do prevremene ili rane menopauze. Na primer, jajnici će možda morati da se uklone tokom histerektomije (operacija uklanjanja materice).

Simptomi rane menopauze

Glavni simptom rane menopauze su menstrualni ciklusi koji postaju retki ili potpuno prestaju bez ikakvog drugog razloga (kao što je trudnoća).

Neke žene mogu dobiti i druge tipične simptome menopauze, uključujući:

– valunge – noćno znojenje – suvoća vagine i nelagodnost tokom intimnog odnosa – teškoće sa spavanjem – loše raspoloženje ili anksioznost – smanjen seksualni nagon (libido) – problemi sa pamćenjem i koncentracijom.

Žene koje prolaze kroz ranu menopauzu takođe imaju povećan rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti zbog sniženog nivoa hormona estrogena.

Dijagnostikovanje rane menopauze

Lekar opšte prakse bi trebalo da može da postavi dijagnozu rane menopauze na osnovu vaših simptoma, vaše porodične istorije i testova krvi, kako bi proverio nivo hormona. Takođe, on vas može uputiti kod specijaliste.

Izvor : Espreso/NajŽena

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *