ZNATE LI ŠTA JE DISFAGIJA ?

Disfagija je uzrokovana oštećenjem regiona mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući reflekse.

Demencija je problem koji pogađa više od 55 miliona ljudi širom sveta. Očigledni simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, međutim, rani znaci demencije obuhvataju i simtpome kao što je sporo razmišljanje, poteškoće u planiranju, probleme sa pažnjom i koncentracijom i promene raspoloženja i ponašanja.

Otežano gutanje takođe može biti rani simptom demencije

Pored navedenih simptoma, otežano gutanje takođe može biti rani znak demencije. Ovaj neobičan simptom, poznat i kao disfagija, pominje se u studiji iz 2008. objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

– Disfagija je uzrokovana oštećenjem regiona mozga odgovornih za kretanje i koordinaciju, uključujući i one koji kontrolišu refleks gutanja – objasnio je dr Ahmad Kundakar, dodajući da oni koji žive sa demencijom mogu iskusiti slabost mišića, smanjenu osetljivost u grlu, što dovodi do poteškoća gutanje.

Dnevno gutamo čak 900 puta

Zanimljiva je činjenica da gutamo otprilike 900 puta dnevno. Ova naizgled jednostavna radnja je refleksna aktivnost koja podrazumeva niz malih pokreta, a zatim i napor tela kojeg nismo ni svesni. Nakon što donesemo hranu ustima, ona putuje prema jednjaku i želucu.

otežano gutanje, bol u grlu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najčešći simptomi disfagije su:

  • kašalj tokom i nakon gutanja
  • ulazak sadržaja (hrane i tečnosti) u disajne puteve i pluća
  • ulazak sadržaja u dušnik
  • bol ili nelagodnost nakon gutanja
  • osećaj da je hrana zaglavljena u grlu ili ždrelu
  • smanjena kontrola sadržaja unetog kroz usta
  • sporije hranjenje ili izbegavanje hrane i pića zbog nelagodnosti i straha
  • česte infekcije respiratornog sistema
  • gubitak telesne mase

– Simptomi disfagije često će dovesti do gubitka težine, dehidracije i neuhranjenosti – rekao je dr Khundakar. Prema NHS East Susek Healthcare Trust-u, znaci disfagije su široko rasprostranjeni i ne treba ih zanemariti, posebno kod onih sa demencijom koji imaju poteškoća da jedu ili piju.

U prepoznavanju i lečenju disfagije ključan je multidisciplinarni pristup pacijentu koji treba da obuhvati logopeda, neurologa, radiologa, otorinolaringologa i nutricionista.

Prenela: O.M.

Izvor: zivim.gloria.hr/kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *