Obrenovac, 29.09.2022

DIGITALIZOVANE PRVE PIJACE U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2021.
Robu na tezgama ubuduće možemo da platimo i platnim karticama

Foto:Profimedia


Prvi put u Srbiji kupci imaju mogućnost da proizvode kupljene na pijacama mogu da plate brže i lakše platnim karticama.

Kalenić i Đeram su prve "digitalizovane pijace" u glavnom gradu. Na spisku je i Palilulska pijaca. Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave za informativne i komunikacione tehnologije, navodi da se na taj način izlazi u susret zakupcima koji lakše mogu da prodaju svoju robu, ali i kupcima da mogu bez gotovine da pazare.

U petak je počelo prijavljivanje lokacija prodajnih objekata poreskih obveznika u okviru novog sistema fiskalizacije. To se radi preko portala Poreske uprave e-Porezi.

- Do jutros je već oko 400 poreskih obveznika podnelo takozvanu prijavu za prijavu poslovnog objekata. Zastupljena je cela Srbija i očekujemo da će negde oko 137.000 poreskih obveznika prijaviti svoje poslovne objekte - rekao je Dulić u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodaje da je to prvi preduslov i prvi korak u uvođenju novog sistema fiskalizacije.

- Prvo što Poreska uprava želi jeste da napravi jedan registar svih onih mesta gde se vrši prodaja odnosno svih onih mesta na kojima će ubuduće biti instalirani fiskalni uređaji - navodi Dulić.

Kako kaže, prijavljuju se svi koji imaju trgovanje, odnosnu trgovinu sa fizičkim licima bez obzira na njihov formalnopravni status.

Objašnjava da se ne radi samo o pijacama već i o ostalim prodajnim objektima koji imaju svoju adresu, tu spada i pokretni poslovni prostor - na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina i četvrta vrsta je automat - automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Uz veliku novinu i mogućnost da poreski obveznici u to postepeno ulaze.

Troškove u vezi sa novim modelom pokriva država - sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj.

Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE