Obrenovac, 21.07.2024

PROMENA U PRODAJI AUTOMOBILA: UVEDEN ENERGETSKI PASOŠ


Izvor: Kurir.rs/Euronews/Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2022.
Evo na koja se ta─Źno vozila odnosi i zbog ─Źega je bitan!

Foto:Shutterstock


Takozvani energetski pasoš stupio je na snagu 24. decembra, a re─Ź je o Pravilniku po kojem novi automobili koji se prodaju u Srbiji moraju da imaju.

Ovaj doklument sadr┼żi informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomi─Źnosti potrošnje goriva.

Mirko Kokovi─ç, iz Agencije za bezbednost saobra─çaja ka┼że za Euronews Srbija da energetski pasoš sadr┼żi podatke o zvani─Źnoj potrošnji goriva i emisiji CO2 i materijala koji zaga─Ĺuju našu atmosferu iz putni─Źkih automobila. Izdaje ga proizvo─Ĺa─Ź, a ukoliko ne postoji predstavnik u Srbiji, izdaje ga prodavac.

"On izgleda kao i na ve─çini ure─Ĺaja koje imamo u našim domovima. Svaki prodavac koji stavlja u promet model novog automobila na tr┼żište u obavezi je da postavi ovu oznaku na levom bo─Źnom staklu novog automobila ili na udaljenosti od 50 centimetara od samog automobila"

On naglašava da se ovo pravilo odnosi samo na nove automobile i da za sada ne postoji tendencija da se na ovaj ili sli─Źan na─Źin ure─Ĺuje oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.

"To je pomo─ç kupcu i informacija za kupca da donese dobru odluku za sebe i za ┼żivotnu sredinu. Dobavlja─Ź je du┼żan da dostavi Agenciji za bezbednost saobra─çaja sve modele koji se prodaju na teritoriji Republike Srbije sa oznakama ekonomi─Źnosti, a na sajtu Agencije za bezbednost saobra─çaja postoji spisak 10 najekonomi─Źnijih vozila za sve vrste goriva, koji se svake godine a┼żurira. Tu gra─Ĺani mogu da se informišu koliko svaki model troši goriva i koliko zaga─Ĺuje našu okolinu", ka┼że Kokovi─ç.

On ukazuje da energetski pasoši ne─çe uticati na cenu novih vozila i isti─Źe da za to nema osnova.

"Stari automobili su najve─çi zaga─Ĺiva─Źi, ali za sada ne postoji tendencija da se ure─Ĺuje ta oblast. Ipak, s obzirom koliko zaga─Ĺuju mo┼żda mo┼żemo o─Źekivati u budu─çnosti da se i za polovne automobile uvede oznaka ekonomi─Źnosti", ka┼że Kokovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE