Obrenovac, 26.02.2024

ZNATE LI KOLIKO IMATE RADNOG STA┼ŻA?


Izvor: Kurir.rs/penzionisani.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2023.
Ne ─Źekajte penziju, da se ne biste iznenadili, evo kako da proverite preko interneta

Foto:Steve Smith / Alamy / Alamy / Profimedia


Broj godina ┼żivota i propisan radni sta┼ż dva su uslova za odlazak u penziju, a što je sta┼ż ve─çi, ve─ça je i penzija.

Da bi se ostvarilo pravo na penziju potrebno je imati odre─Ĺeni broj godina ┼żivota i propisan penzijski sta┼ż. Penzijski sta┼ż sti─Źe se vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Mnogi tek pred odlazak u penziju, nakon podnošenja zahteva, shvate da imaju problem sa radnim sta┼żom. Kako ne bi došlo do komplikacija i neprijatnosti, jako je va┼żno znati da li se sve uredno upisuje budu─çi da nekad mo┼że do─çi do eventualnih grešaka u evidenciji.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokre─çe se kod Republi─Źkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po slu┼żbenoj du┼żnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom sta┼żu.

Kako proveriti radni sta┼ż

Provera radnog sta┼ża nije uvek bila ista. Ranije je moralo da se ─Źeka u dosadnim redovima na šalterima PIO fonda kako bismo proverili da li je poslodavac sve uredno upisao.

Nekada su se ovi podaci unosili u radnu knji┼żicu koja je predstavljala evidenciju celokupnog radnog sta┼ża. Me─Ĺutim, danas je ta praksa stvar prošlosti – sada je Republi─Źki fond za penzijsko i invalidsko osiguranje omogu─çio gra─Ĺanima da brzo i lako do─Ĺu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Sta┼ż se mo┼że proveriti u filijali PiO fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter kao i putem njihovog sajta. Svi gra─Ĺani koji imaju socijalno osiguranje i va┼że─çu li─Źnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci pla─çaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu.

Provera radnog sta┼ża preko interneta

Dostupnost provere putem interneta je zna─Źajno olakšala postupak provere informacija, a tako─Ĺe je i smanjila gu┼żve na šalterima.

Ipak, pre prvog koriš─çenja servisa, za proveru radnog sta┼ża preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo oti─çi do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uzimanje šifri li─Źno, a ne slanjem elektronskim putem predvi─Ĺeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita li─Źnih podataka korisnika ove usluge, preneli su mediji saopštenje Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Kako se podnosi zahtev za PIN kod u PIO Fondu?

Dakle, pomenuli smo da se PIN kod mora prvo uzeti li─Źno. On se dobija odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima Republi─Źkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIN code) u najbli┼żoj filijali ili slu┼żbi filijale Fonda.

Kako bi gra─Ĺani bili sigurniji, PIN kod se kasnije mo┼że promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj.

U slu─Źaju da PIN izgubite ili zaboravite, mo┼żete se javiti Fondu PIO i tra┼żiti novu šifru.

To je rešenje koje je predvi─Ĺeno i za slu─Źaj da se 10 puta unese pogrešna šifra - tada ─çe automatski biti onemogu─çen pristup tra┼żenim podacima te ─çe on biti odobren samo uz novu šifru.

Kako proveriti radni sta┼ż preko interneta?

U nastavku ─çemo, korak po korak, detaljno objasniti kako proveriti radni sta┼ż preko interneta:

1. Dakle, najpre treba popunite "Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republi─Źkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje". Ukoliko ne mo┼żete ili ne ┼żelite da štampate i popunjavate ovaj obrazac kod ku─çe - ne morate, jer ga svakako mo┼żete popuniti i na šalteru PiO fonda.

2. Zatim sa li─Źnom kartom morate da odete li─Źno do najbli┼że filijale ili slu┼żbe filijale Fonda. Imajte u vidu da šalteri filijala PiO rade svakog radnog dana od 8 do 15 ─Źasova. Ukoliko ste prethodno ispunili zahtev kod ku─çe, potrebno je samo da ga predate, a ukoliko niste onda ka┼żete da ┼żelite sami da proverite sta┼ż elektronskim putem i da vam treba šifra za pristup. Tada ─çe vam dati da popunite obrazac i nakon toga slu┼żbenici ─çe vam predati kovertu sa PIN kodom.

3. Sada kada imate PIN kod, otvorite elektronski servis za gra─Ĺane RFPiO i popunite potrebne podatke.

Da bi se pristupilo li─Źnim podacima iz mati─Źne evidencije Fonda PIO, potrebno je uneti svoj Jedinstveni mati─Źni broj gra─Ĺana (JMBG), PIN (šifru) koja je dobijena u Fondu PIO i verifikacioni kod koji se sistemski pojavljuje svaki put kada se pristupi ovoj strani (dakle, treba ga prekucati sa ekrana). Nakon popunjavanja sva tri polja, treba kliknuti na dugme "Prijava". Ova usluga je besplatna i mo┼żete se realizovati bez ograni─Źenja.

4. Nakon toga vam se otvara slede─ça stranica na kojoj treba da kliknete na "Izveštaj o podacima iz mati─Źne evidencije" i tada dobijate kompletan izveštaj.

Šta sve mo┼że pokazati usluga provere sta┼ża?

Izveštaj o podacima iz mati─Źne evidencije se sastoji od tri dela:

1. Podaci o osiguranju (Prijava M1-M3)

Ovde se nalaze podaci kada vas je odre─Ĺeni poslodavac prijavio odnosno odjavio sa osiguranja – dakle ovde se nalaze podaci o tome kada ste zapo─Źeli i završili radni odnos sa odre─Ĺenim poslodavcima.

2. Podaci o sta┼żu osiguranja, zaradama i visini upla─çenih doprinosa (Prijava M4-M8)

Ovo je deo koji je tema ovog teksta – deo gde se vidi da li vam je upisan sta┼ż ili ne. Sta┼ż je upisan u odeljcima "meseci", "dani" i "─Źasovi", me─Ĺutim ukupan iznos treba da izra─Źunate sami, ru─Źno, jer ne postoji nikakav kalkulator ili opcija automatskog prikazivanja ukupnog radnog sta┼ża.

3. Spisak poslodavaca

Ovaj deo je prili─Źno jasan – ovo je spisak osnovnih podataka o poslodavcima koji su vas prijavljivali na PIO osiguranje.

Ako uo─Źite grešku…

Kako se navodi na sajtu PIO, podaci uneti u mati─Źnu evidenciju mogu naknadno da se menjaju ako se proverom ili na drugi na─Źin utvrdi da su neta─Źni, nepotpuni ili ako nadle┼żni organ u propisanom postupku utvrdi njihovu promenu.

Promena podataka u tabeli Podaci o osiguranju registruju se prijavom M3, a promena podataka u tabeli Podaci o sta┼żu osiguranja registruje se prijavom M8.

Za podatke iz radnog odnosa koji nisu registrovani, odnosno za koje smatrate da nisu ta─Źni, potrebno je da se obratite poslodavcima kod kojih ste radili, zahtevom da nedostaju─çe podatke dostave Fondu putem odgovaraju─çe prijave, odnosno da za neta─Źne podatke Fondu podnesu prijavu promene podataka.

U protivnom, Fond ─çe podatke koji nedostaju, odnosno promenu prijavljenih podataka, pribaviti u postupku ostvarivanja prava na penziju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE