Obrenovac, 29.09.2022

KLIME GUTAJU STRUJU, ALI UZ POMOĆ OVIH TRIKOVA MOŽETE TO SPREČITI


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2022.
Pravilno je podesite i umanjite račun čak 50%

Foto:Profimedia


Klima uređaji su nam jedni od omiljenijih kada dođu ovako topli dani i temperature preskoče 35 stepeni. Međutim, zbog ovog uređaja u stanu račun za struju može da skoči i za 7.000 dinara, a majstori su često prebukirani.

Zbog toga je važno da znate kako pravilno da ih korisite i zapravo - uštedite na struji.

Računica kaže da građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. "Pirkanje" iz klime, kada bi se ostalo u "zelenoj" tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo "crvene" kilovate i čak 7.680 dinara.

Šta kaže struka?

Oni napominju da bi idealno bilo da temperaturu podesite na na 26 stepeni, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kWh.

Preporučuje se za uštedu i što manje paljenje svetla jer preko sijalica uveče dodatno i greju vazduh, zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, manje korišćenja uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori.

Klima mesečno može da troši 300-400 kWh. Zbog toga ako kupujete nove uređaje preporuka je da se kupuju oni najvišeg razreda A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji, ali evo još nekih saveta:

- Što se tiče uštede struje, u ovom slučaju je najbolje imati invertersku klimu jer ušteda struje je od 30 do 50% u zavisnosti od modela. Iz razloga što obična klima dvanastica troši 1.2kw sve vreme dok se u prostoriji ne postigne željena temperatura, dok inverter klime isto troše prilikom uključenja ali kako se približava temperatura željenoj, potrošnja se smanjuje na 0.8 kw što uopšte nije malo - kaže Dalibor Bačević, menadžer MPO u Tehnomaniji.

Prema njegovim rečima, zbog toga je preporuka prilikom kupovine inverter.

- Kupci tada potroše malo više novca nego za običnu standardnu klimu, ali im se to kasnije jako isplati. Takođe je bitno da klima radi na istoj podešenoj temperaturi, verujem da to većina ljudi zna. Ne bi trebalo stalno menjati temperaturu. Bitno je da razlika spoljašnje i unutrašnje temperature ne prelazi deset stepeni, sedam idealno, samim tim i štedimo električnu energiju - navodi Bačević.

On ističe da je svakako u ovim mesecima znatno povećana kako potražnja tako i prodaja klima u njihovim prodavnicama. 

- Potrošači se sve više odlučuju za inverterske klime. Što se tiče brendova prodaju se svi ali najviše Hisense, Vox, Midea, Lg , Tesla - navodi on.

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda.

Prema ranijoj računici, jedan sat rada klime "dvanaestice" mesečno troši od 30 do 40 kilovat- sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun "teži" od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, "zelenoj" tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Ukoliko je potrošač u "plavom", ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 2.880 dinara do 3.840. Ko jeušao u "crvenu" tarifu deset sati klime, mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u "zelenoj", preko 2,4 u "plavoj", do 4,8 dinara u "crvenoj" zoni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE