Obrenovac, 26.02.2024

KADA IZVRŠITELJI KUCAJU NA VRATA?


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2023.
Evo koliko smete da zakasnite sa pla─çanjem mese─Źnih ra─Źuna, OBRATITE PA┼ŻNJU!

Foto:Nemanja Pan─Źi─ç


Gra─Ĺani Srbije neretko kasne sa pla─çanjem mese─Źnih ra─Źuna, ali posledice ove prakse ponekad mogu biti znatno skuplje u pore─Ĺenju sa razlozima neizmirenja obaveza na vreme.

Da takva praksa mo┼że da vas košta i više od polovine mese─Źne plate, uverila se i jedna naša sugra─Ĺanka koja je zbog nepla─çanja ra─Źuna za mobilni telefon osetila bolan udarac po d┼żepu.

- Uzela sam telefon na ugovor preko jednog mobilnog operatera. Me─Ĺutim, kako je prestao da radi nakon samo dva meseca od kupovine, ulo┼żila sam ┼żalbu. Jednu, drugu, tre─çu ali nijedna nije bila uva┼żena. Sve to vreme ja sam uredno pla─çala ra─Źune koji su stizali iako aparat nije bio u funkciji. Nakon nekoliko meseci kada sam shvatila da oni ne─çe rešiti taj problem, uzela sam telefon kod drugog operatera a njima prestala da pla─çam - ka┼że jedna Beogra─Ĺanka.

Sagovornica sada priznaje da je to bila pogrešna odluka jer ju je kasnije mnogo više koštala.

- Nakon dva ili tri nepla─çena ra─Źuna oni su mi isklju─Źili broj, i osim poruka obaveštenja da izmirim svoje dugovanje, nikakvo drugo obaveštenje nisam više dobila. Nakon što mi je istekao ugovor, dakle posle godinu dana i par meseci iznenadio me je poziv od HR slu┼żbe iz kompanije u kojoj radim, gde su me obavestili da im je stiglo rešenje za prinudnu naplatu i tada mi je skinuto sa plate oko 60% sredstava. To nije bilo sve. I narednog meseca skinuli su mi još jednu izvesnu sumu koja je bila neka dodatna naknada, a zatim i slede─çeg meseca još jednu. Nisam najbolje razumela šta su sve naplatili u tom procesu, tako da sam u strahu da ─çu do ko zna kada nastaviti da im pla─çam - objasnila je ova Beogra─Ĺanka.

Naplata sudskog izvršitelja tek nakon nekoliko meseci

Iz jedne telefonije objašnjavaju koliko je potrebno da se kasni sa pla─çanjem da bi naplata došla do sudskog izvršitelja. Ka┼żu da do ovog trenutka ne dolazi preko no─çi i da korisnik nekoliko puta bude upozoren na mogu─çu neprijatnost.

- Postoji procedura kada su u pitanju kašnjenja. Najpre šaljemo opomene za pla─çenje, zatim kontaktiramo korisnika da vidimo u ─Źemu je problem i da li mo┼żemo da prona─Ĺemo zajedni─Źko rešenja. Tek nakon tre─çeg nepla─çenog ra─Źuna korisniku se isklju─Źuje telefon i on gubi mogu─çnost da koristi naše usluge - objašnjavaju iz mobilne telefonije.

Kako dalje objašnjavaju, nakon par meseci, kada više ne postoji mogu─çnost da se do─Ĺe do dogovora sa korisnikom, slu─Źaj se prosle─Ĺuje agenciji za naplatu potra┼żivanja, koja postupa po daljem postupku.

Kako iz ove mobilne telefonije ka┼żu, posledjni korak u celom procesu je naplata sudskog izvršitelja i to se ne dešava preko no─çi ve─ç tek nakon nekoliko meseci. Pre nego što do toga do─Ĺe, korisnik bude upozoren na posledice i osim pla─çanja duga, tu su i drugi troškovi koji ─çe mu pasti na teret.

Infostan šalje upozorenje iako nije u obavezi

Kada je u pitanju izmirenje obaveza prema "Infostanu", iz te direkcije ka┼żu da je rok za pla─çanje uvek precizno iskazan na ra─Źunu korisnika kao i sve neizmirene obaveze koje ukoliko se ne plate u navedenom roku sledi zatezna kamata.

iz ove direkcije dodaju da iako nisu u obavezi da pre pokretanja postupka prinudne naplate šalju opomene pred utu┼żenje, oni to ipak urade i tako daju gra─Ĺanima dodatni rok od osam dana za isplatu dugovanja kako bi ih poštedeli dodatnih pla─çanja postupka prinudne naplate.

- Ukoliko ne izmire svoje zaostale obaveze po dostavljenoj opomeni, JKP "Infostan tehnologije" je u skladu sa va┼że─çim zakonskim propisima u obavezi da pokrene postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana, od dana dospelosti obaveze, kako potra┼żivanja ne bi zastarela - objašnjavaju iz te direkcije.

Kako dalje navode, preduze─çe navedene postupke pokre─çe ─Źetiri puta godišnje i u obavezi su da vrše naplatu svih komunalnih usluga koje su bile isporu─Źene. Oni tako─Ĺe napominju da je korisnicima omogu─çeno i elektronsko pla─çanje ra─Źuna preko mobilne aplikacije "e-Sandu─Źe", gde se odmah registruje uplata.

EPS isklju─Źenje nakon opomene

Sli─Źno je i u Elektroprivredi Srbije gde procedura obustave elektri─Źne energije nastupa tek nakon slanja pismene opomene korisniku da izmiri dugovanje, iako to po zakonu nije obavezno. Rok za pla─çanje je 30 dana za doma─çinstva i 15 dana za male kupce, a nakon tog roka dolazi do isklju─Źenja struje.

- U svakom ra─Źunu naveden je rok za pla─çanje obaveza za utrošenu elektri─Źnu energiju. Nakon utvr─Ĺivanja dugovanja za utrošenu elektri─Źnu energiju, EPS du┼żnicima upu─çuje opomene pred podnošenje predloga za izvršenje, sa dodatnim rokom za pla─çanje. Nakon isteka propisanog roka, EPS podnosi predloge za izvršenje Komori izvršitelja radi dodeljivanja nadle┼żnog javnog izvršitelja i dalje se postupak odvija u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbe─Ĺenju. Proces utu┼żenja ne podrazumeva obustavu isporuke elektri─Źne energije u svakom slu─Źaju - rekli su iz Elektroprivrede Srbije.

Kako dalje navode iz ovog preduze─ça, kamata na glavni dug obra─Źunava se po─Źev od dospelosti svakog pojedina─Źnog iznosa pa do isplate, u skladu sa Zakonom o zateznoj kamati.

U skladu sa propisima, EPS kao pru┼żalac usluge snabdevanja elektri─Źnom energijom, ima pravo da pokrene izvršni postupak za svoje potra┼żivanje za isporu─Źenu elektri─Źnu energiju za bilo koji dospeli iznos.

JP EPS ne zaklju─Źuje sporazume o isplati duga na rate, tako da ─çe korisnici dugovanje morati da plate u celosti.

Isklju─Źenje elektri─Źne energije predstavlja trajnu meru koju sprovodi Elektrodistibucija Srbije i ima za posledicu prestanak va┼żenja Ugovora o garantovanom snabdevanju elektri─Źnom energijom kao i Ugovora o pristupu sistemu, odnosno gubitak statusa krajnjeg kupca. Isklju─Źenje elektri─Źne energije sprovodi se ukoliko je obustava na zahtev JP EPS Beograd usled neizmirenih dugovanja trajala du┼że od godinu dana, odnosno, ako je obustava, na zahtev krajnjeg kupca, trajala du┼że od dve godine.

Gra─Ĺanin mo┼że zatra┼żiti isklju─Źenje elektri─Źne energije putem pisanog zahteva, koji upu─çuje nadle┼żnoj slu┼żbi JP EPS Beograd, pod uslovom da je izmirio dospela dugovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE