Obrenovac, 24.02.2024

KRAJ JEDNE ERE EPS


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2023.
Usvojen novi statut po kome Elektroprivreda Srbije postaje akcionarsko dru┼ítvo u 100 odsto vlasni┼ítvu dr┼żave

Foto:Stefan Joki─ç


Nakon što je Ministarstvo rudarstva i energetike uradilo odre─Ĺene korekcije u tekstu Statuta EPS, Nadzorni odbor ove kompanije usvojio je danas ovaj dokument za koji je glasalo troje ─Źlanova, dok je jedan bio suzdr┼żan, saopštilo je ovo ministarstvo.

Na taj na─Źin je završena era poslovanja kao javnog preduze─ça i otpo─Źela nova i to u statusu Akcionarskog društva zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu dr┼żave Srbije.

Tako su nakon dvodnevne neizvesnosti i dodatnih pregovora sa sindikatima otklonjene prepreke zbog kojih ju─Źe nije bilo glasanja o ovom dokumentu iako je pre sednice resorno ministarstvo uva┼żilo zahtev da zaposleni u NO imaju svog predstavnika.

To nije bilo dovoljno za deo Sindikata radnika EPS-a pa je nakon novih konsultacija Ministarstvo energetike našlo kompromisno rešenje vezano za delatnost preduze─ça, koja ne bi bila u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima i to novom odredbom u Statutu. Naime, u prvobitnom zahtevu tra┼żeno je zadr┼żavanje trgovine elektri─Źnom energijom kao prete┼żne delatnosti, a ne proizvodnja, kako je u predlogu Statuta i to mimoila┼żenje je prevazi─Ĺeno.

- Kad je u pitanju zahtev da prete┼żna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju elektri─Źne energije obuhvatiti i trgovinu elektri─Źnom energijom, uklju─Źuju─çi i snabdevanje, ukazujemo najpre da je ovo pozitivna promena dela sindikata EPS-a imaju─çi u vidu da se prvobitno zahtevalo zadr┼żavanje trgovine elektri─Źnom energijom kao prete┼żne delatnosti, a da proizvodnja elektri─Źne energije bude navedena u ostalim delatnostima. Ovaj zahtev, na na─Źin na koji je formulisan, ne mo┼że da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu prete┼żnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a mo┼że obavljati i sve druge koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su odre─Ĺene osniva─Źkim aktom, odnosno statutom - navodi se.

- Kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlogu statuta kojim se naglašava da pored prete┼żne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost trgovina elektri─Źnom energijom (koja obuhvata snabdevanje elektri─Źnom energijom i snabdevanje na veliko koje društvo obavlja u skladu sa tr┼żišnim principima, u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje energetika). Podse─çamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina elektri─Źnom energijom nije bila isklju─Źena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao - obrazlo┼żilo je ministarstvo.

Pored toga, u prelaznim i završnim odredbama statuta, dodat je i novi stav kojim se ure─Ĺuje da društvo nastavlja da obavlja javno snabdevanje elektri─Źnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se ure─Ĺuje energetika. Ono što nije moglo da na─Ĺe mesto u Statutu vezano je za zahtev da snabdevanje gra─Ĺana i malih kupaca elektri─Źnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa.

Razlog za odbijanja ovog sindikalnog predloga krije se u ─Źinjenici što je još Zakonom o energetici iz 2014. godine ovakav status izbrisan kako bi naši propisi bili usaglašeni sa onim u EU. Sve u svemu, novi Statut je usvojen i EPS je postao akcionarsko društvo, i to devet godina nakon što je Vlade Srbije donela zaklju─Źak o njegovoj promeni pravne forme.

Ona druga, va┼żnija tek sledi, a to je da umesto partijskog upravljanja preuzme profesionalni kadar koji bi posrnuli EPS podigao na noge i vratio na put stare slave odnosno staru slavu efikasnijeg poslovanja i u─Źiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj Vlade RS kojem se te┼żi predlo┼żenom transformacijom i prelaskom iz javnog preduze─ça u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100% u vlasništvu dr┼żave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE