Obrenovac, 29.09.2022

KO SU LJUDI SA UROKLJIVIM OČIMA?!


Izvor: Mondo/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2021.
Najlakša meta su im deca, bolesni, trudnice i porodilje! Evo kako možete da se zaštitite!

Foto:Promo


U narodnoj religiji Srba osobe sa urokljivim očima važe za one koje imaju posebne moći da ureknu pogledom, te da nanesu nažao drugoj osobi, njenoj imovini ili stoci.

O ovome je u jutarnjem programu Kurir televizije govorila Vesna Rivas numerolog, astrolog i beli mag.

"Verujte kad kažu "urokljivo oko", zaista, to je neka negativna energija, to ne znači da je taj čovek ili žena loša koja je prišla detetu ili bolesnom, nego je to ta negativna energija sa kojom je neko došao. I sama nauka priznaje parapsihologiju i sama religija, kroz molitve i mantre, prepoznaje negativnu energiju", rekla je Rivas i dodala da se protiv nečistih sila treba moliti Svetom Vasiliju, Svetom Kiprijanu i Justinu i Bogomajčici sa sedam mačeva.

Ona otkriva da se od zlih sila i negativne energije u mnogim kulturama štiti crvenim koncem ili ćilibarom.

Osoba sa urokljivim očima, po našoj tradiciji, ne mora da svesno želi zlo, veruje se da može i nesvesno da urekne salvom pohvala, divljenja i zavisti, smatraju etnolozi.

Na najvećem udaru urokljivih očiju su nemoćni, odnosno deca i bolesni, trudnice i porodilje.

Iz tog razloga je u mnogim krajevima Srbije, Crne Gore i Hercegovine bio rasprostranjen običaj da se deci obuvaju čarape različitih boja ili da se jedna čarapa obuje naopako, kako bi prvi pogled urokljivih očiju pao na njih. Takođe, zaštitu je moglo da pruži i drvo u koje bi se kucnulo, kako bi negativne sile prešle na njega, ili bi se nečistom pljuvačkom i rečima "pu, pu, pu" poništavala moć urokljivca.

Amajlije su, takođe, imale zaštitnu ulogu i najšeće su se izrađivale od belog luka, bosiljka, leske, tise i gloga, a verovalo se i da se odlaskom kod vračare urok mogao skinuti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE