Obrenovac, 26.02.2024

SRBIJA JE PO OVOME UZOR MEĐU 30 EVROPSKIH ZEMALJA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2023.
Ovaj sistem primenjujemo već 6 godina!

Foto:Shutterstock


Srbija je uzor u uspostavljavljaju modela dualnog obrazovanja, među 30 zemalja u kojima pratim uspostavljanje procesa reforme obrazovanja - izjavila je Ursula Rejnold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske i član komisije Vlade Srbije koja je izradila Master plan za sprovođenje kvalitetnog procesa reforme obrazovanja, zajedno sa Ministarstvom prosvete i Privrednom komorom Srbije.

Ona je u Ćupriji obišla kompaniju koja se bavi proizvodnjom nameštaja gde se sistem dualnog obrazovanja uspešno primenjuje pune dve godine i sa učenicima Tehničke škole prvog i drugog razreda koje je tu zatekla, razgovarala o iskustvu u istovremenom učenju i radu u fabrici.

- Jako sam zadovoljna svime što sam videla u Ćupriji. Drago mi je što je učenika iz godine u godinu sve više. Ova kompanija je odličan primer dobre saradnje na relaciji škola i lokalna samouprava. Sigurna sam da će se sistem i dalje razvijati u korist svih - izjavila je Ursula Rejnold, koja je učenicima uručila prigodne poklone.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje pozdravila je način rada koji sprovodi kompanija iz Ćuprije u saradnji sa Tehničkom školom i lokalnom samoupravom.

Ona je naglasila da je prošlo punih šet godina odkako se sistem dualnog obrazovanja, po švajcarskom modelu, primenjuje u Srbiji i da su rezultati iz godine u godinu sve bolji veći je i broj dece zainteresovane za deficitarna zanimanja.

Mogućnost da obrazovni sistem postane najbolja podrška privredi, mogućnost formiranja trening alijansi kao dopuna postojećem sistemu obrazovanja, mogućnost da nastavnici sa instruktorima sarađuju sa kompanijama, govori u prilog tome da smo uspeli da u Republici Srbiji obezbedimo visok kvalitet obrazovanja koje mlade zasigurno vodi ka tržištu rada - istakla je Grujić.

- Privredna komora Srbije učestvuje u realizaciji dualnog obrazovanja u vidu podrške privredi, da ispuni neophodne uslove radi osiguranja kvaliteta i obezbedjenje dostizanja najboljih ishoda za sve mlade ljude koji se opredele za obrazovanje po dualnom modelu - istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Predstavnik ćuprijske komapanije koja je ušla u sistem dualnog obrazovanja najavio je da je kompanija u pregovorima sa opštinom i školom da uđe u javno-privatno partnerstvo i opremi objekat škole mašinama kako bi praktična nastava bila još bolja i uspešnija.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE