Obrenovac, 29.09.2022

PROSEČAN SRBIN DNEVNO RAZGOVARA 7,1 MINUT


Izvor: Blic | Obrenovac, 23.02.2022.
Najnoviji podaci pokazali: Ostvareno čak 5,5 milijardi minuta poziva

Foto:SHUTTERSTOCK
U poslednjem kvartalu 2021. oko 2,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji ostvarilo je blizu 620 miliona minuta razgovora, što znači da je svaki pretplatnik u proseku razgovarao 2,9 minuta dnevno, dok je 8,5 miliona korisnika mobilne mreže ostvarilo oko 5,5 milijardi minuta razgovora i u proseku dnevno razgovaralo 7,1 minut.

Ovo su podaci iz najnovijeg izveštaja RATEL-a o Pregledu tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji u četvrtom kvartalu 2021. godine.Podaci, takođe, pokazuju da su u poslednjem lanjskom tromesečju korisnici mobilnih telefona u domaćem i međunarodnom saobraćaju poslali oko 1,4 milijarde SMS poruka.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, navodi se da 87 odsto pretplatnika čine fizička lica, odnosno privatni korisnici.

Sa fiksnih telefona najčešće su pozivani brojevi u fiksnoj mreži, a preneto je 5.500 brojeva, što je više u odnosu na prethodni kvartal.

Na tržištu usluga mobilne mreže zabeležen je pad broja aktivnih korisnika, a ostvareni govorni saobraćaj i onaj putem SMS poruka bili su veći u odnosu na treći kvartal 2021. godine.

Postpejd korisnika, je u četvrtom kvartalu bilo 5,1 milion, što predstavlja blagi rast u odnosu na prethodno tromesečje, dok je broj pripejd korisnika iznosio 3,3 i bio manji nego u trećem kvartalu.

Korisnici mobilnih telefona u domaćem saobraćaju su najčešće pozivali brojeve u sopstvenoj mreži, dok su u romingu češće zvali korisnici iz inostranstva.

U poslednjem kvartalu prošle godine, porasla je količina prenetih podataka preko mobilne mreže i iznosila 174,6 miliona GB, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa, dnevno u proseku trošio oko 276 MB, odnosno oko 8,17 GB mesečno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE