Obrenovac, 26.02.2024

NBS IZBACUJE NOVE KOVANICE


Izvor: Kurir.rs/Euronews/Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2023.
Od 31. januara pušta se u opticaj kovani novac u apoenima od jedan, dva i pet dinara

Foto:Profimedia


Narodna banka Srbije (NBS) pusti─çe 31. januara u opticaj kovani novac u apoenima od jedan, dva i pet dinara sa oznakom godine kovanja 2023. godine. To bi trebalo da ubla┼żi nestašicu koja je prethodnih meseci nastala zbog nedostaka kovanica, pre svega u ve─çim iznosima od 10 i 20 dinara.

Mnogi gra─Ĺani koji su prethodnih meseci kupovali kafu i ostale napitke i hranu širom Srbije ostajali su bez novca, jer im automati nisu vra─çali kusur.

Iz jedne kompanije koja postavlja samouslu┼żne "kafi─çe“ preporu─Źili su korisnicima da upla─çuju ta─Źan iznos, jer postoji mogu─çnost da im automat ne vrati ostatak novca.

Naveli su da je "na teritoriji Srbije došlo do nestašice i ote┼żanog snabdevanja kovanicama od pet, 10 i 20 dinara“.

Narodna banka Srbije ve─ç skoro 10 godina ne pušta u opticaj nove kovanice od 10 i 20 dinara, pa je njihova koli─Źina ograni─Źena, što pove─çava potra┼żnju za kovanim novcem u manjim apoenima. Upravo ─çe tu koli─Źinu NBS nadoknaditi puštanjem novih apoena kovanog novca od jedan, dva i pet dinara.

U centralnoj banci ka┼żu da se ni ovog puta nisu odlu─Źili za kovanje novca u apoenima od 10 i 20 dinara, jer im se to – ne isplati zbog cena metala.

"Od 2012. godine NBS više ne izra─Ĺuje kovani novac od 10 i 20 dinara, prvenstveno zbog troškova izrade koji premašuju nominalnu vrednost kovanog novca“, rekli su i nacionalnoj banci.

Kako su objasnili, u periodu od 2003. do 2005. godine ti apoeni kovanog novca izra─Ĺivani su u ve─çem tira┼żu, a od 2006. do 2012. u manjem tira┼żu, dok se od 2006. godine do danas izra─Ĺuju nov─Źanice apoena od 10 i 20 dinara koje su paralelno u opticaju s kovanicama apoena od 10 i 20 dinara.

A koje nov─Źanice u dinarima se najviše falsifikuju u Srbiji pro─Źitajte OVDE.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE