Obrenovac, 24.02.2024

NIJE SRAMOTA OVO RADITI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2023.
Plata u Srbiji i do 2.000 evra, a evo koje struke su trenutno najtra┼żenije

Foto:Shutterstock


Mladi i njihovi roditelji treba da shvate da nije sramota završiti zanat jer su to zanimanja koja se sada rade druga─Źije nego nekada i plate su i do 2.000 evra, rekli su po─Źasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanackovi─ç i PR Infostuda Miloš Turinski.

Atanackovi─ç je kazao da u Srbiji manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u gra─Ĺevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neure─Ĺenog obrazovanja.

Istakao je da Zapad, Evropa, a posebno Nema─Źka privla─Źe radnu snagu te da naša privreda ne mo┼że da pru┼żi zarade i mogu─çnosti kao oni.

- Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i ve─çu zaradu. Dobro da imamo mogu─çnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navi─çi - rekao je on.

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno zna─Źajno da imaju mogu─çnost nabavljanaja zamenske radne snage, jer bi ina─Źe bila privreda u velikom problemu.

Dr┼żava pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih

- Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadr┼żi školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti - rekao je Atanackovi─ç.

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja ─çe otvoriti mogu─çnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije.

- Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke - dodao je on.

Napredak tehnologije mnoga zanatska zanimanja "promenio"

- Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija - dodao je još Atanackovi─ç.

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski rekao je da je trend da svi koji tra┼że posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali me─Ĺuljudski odnosi i mogu─çnost napretka.

Naveo je da se najviše tra┼że zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su visoko deficitarna i IT zanimanja. Naveo je i visoku potra┼żnju i za zanatskim zanimanja, pa dodao kako u Srbiji nemamo majstore.

Naveo je, tako─Ĺe, da bi poslodavci naj─Źeš─çe kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se ─Źesto tra┼żi i sa samo srednjom stru─Źnom školom.

- ─îak 60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stru─Źnom spremnom - rekao je on.

Potvrdio je da su IT deficitarna zanimanja jer ih fali 15.000 ali i naveo da nedostaje i 12.000 samo voza─Źa.

- Gra─Ĺevina je jedna od najtra┼żenijih kategorija. Uvozimo radnu snagu naj─Źeš─çe iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i sprema─Źice koje sada dolaze iz Nepala, a voza─Źi iz Šri Lanke - rekao je on.

Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo i popuni pozicije

- Treba da mlade i roditelje informišemo da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za elektri─Źara se nudi nekad i po─Źetna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra - rekao je Turisnki.

Dodao je da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, a i da tu pojedina─Źno plate dosti┼żu i 8,500 evra mese─Źno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE