Obrenovac, 29.09.2022

NIJE TA─îNO DA ─ćE KUPCI ─îEKATI FISKALNI RA─îUN ZA VEZU ┼áARGAREPE I KILO KROMPIRA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2022.
Evo ┼íta ka┼żu iz Ministarstva finansija

Foto:Aleksandar Jovanovi─ç Cile


Poslovno udru┼żenje „Pijace Srbije“ ve─ç više od godinu dana redovno prati kompletan proces priprema za primenu Zakona o fiskalizaciji na pijacama. Korisnicma usluga, odnosno prodavcima na pijacama, sve vreme plasiramo isklju─Źivo informacije koje poti─Źu iz zvani─Źnih izvora nadle┼żnih dr┼żavnih organa.

U saradnji sa udru┼żenjima za komunalne delatnosti i trgovinu Privredne komore Srbije, organizovali smo i nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije sa ciljem da poboljšamo protok informacija i, u skladu sa svojim ovlaš─çenjima i mogu─çnostima, damo doprinos uspešnosti primene Zakona o fiskalizaciji na pijacama.

Zbog niza neta─Źnih i zbunjuju─çih informacija koje prate aktulene proteste pija─Źnih prodavaca, još jednom naglašavamo da registrovani poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi, koji na pija─Źnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije. Nije ta─Źno da ─çe kupci „─Źekati“ fiskalni ra─Źun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povr─çe, vo─çe ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji.

Fiskalizacije su oslobo─Ĺene i delatnosti koje se smatraju starim i umetni─Źkim zanatima, odnosno poslovima doma─çe radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju razli─Źite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvo─Ĺa─Źa ili vo─çe i povr─çe iz uvoza.

Pija─Źnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavamo ni pravo na druga─Źije mišljenje, niti da zbog toga protestuju. Ali, apelujemo na njih da sve svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugro┼żavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca, jer verujemo da nam je zajedni─Źki cilj da ih sa─Źuvamo kao mesta na kojima ─çe se gra─Ĺani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snavdevati kvalitetnim ┼żivotnim namirnicima doma─çeg porekla i drugim artiklima široke potrošnje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE