Obrenovac, 24.02.2024

KAZNA ZA RODITELJE U─îENIKA NASILNIKA DO 100.000 DINARA, ALI TO NIJE SVE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2022.
Ovo je spisak mera za spre─Źavanje nasilja u ┼áKOLAMA

Foto:Shutterstock


Radna grupa za prevenciju i spre─Źavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja definisala je listu zakonskih i podzakonskih akata koje je potrebno promeniti kako bi se primenile mere usvojene na sednici odr┼żanoj 20. decembra, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Potrebno je izmeniti pojedine ─Źlanove Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i pravilnike o ocenjivanju u─Źenika u osnovnim i srednjim školama.

Tako─Ĺe, potrebno je izmeniti Pravilnik o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, kao i Pravilnik o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada. Predvi─Ĺena je i izmena Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova, uz prethodnu analizu broja stru─Źnih saradnika u školama.

Konstatovano je da uve─çanje koeficijenta za obra─Źun i isplatu plate za odeljenskog starešinu zahteva izmenu Uredbe o koeficijentima za obra─Źun i isplatu plata zaposlenih u javnim slu┼żbama, koja je u nadle┼żnosti Ministarstva dr┼żavne uprave i lokalne samouprave.

Nacionalna platforma "─îuvam te"

Precizirano postupanje za tre─çi nivo nasilja

Za tre─çi nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove podnosi prijavu nadle┼żnim organima, organizacijama i slu┼żbama i obaveštava ministarstvo, odnosno nadle┼żnu školsku upravu, u roku od 24 sata putem digitalne nacionalne platforme "─îuvam te" sa prvim informacijama o doga─Ĺaju, a u roku od 48 sati s potpunim informacijama i zaklju─Źcima sa sastanka tima, navodi ministarstvo u saopštenju.

Precizira─çe se uloge Tima za zaštitu, kao i procedure postupanja u situacijama drugog i tre─çeg nivoa nasilja, nasilja koje se dogodilo izvan ustanove (kad deca nisu u svojstvu u─Źenika), kao i postupanje u situacijama zloupotrebe mobilnih telefona prema drugim u─Źenicima i prema zaposlenima.

Broj─Źano ─çe se ocenjivati vladanje od petog do osmog razreda u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, a ocena iz vladanja ─çe ulaziti u prosek, usvojeno je na sastanku Radne grupe, kao i da se odla┼że ispisivanje u─Źenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak do njegovog okon─Źanja.

- Nakon toga, ukoliko u─Źenik ┼żeli i dalje da se ispiše, škola je u obavezi da dozvoli ispisivanje i da u ispisnicu unese izre─Źenu vaspitno-disciplinska meru koja je za u─Źenika izre─Źena tokom postupka - navodi se u saopštenju.

Kao te┼ża povreda obaveze u─Źenika ve─ç je definisana "upotreba mobilnog telefona, elektronskog ure─Ĺaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugro┼żavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja" (─îlan 84, ZOSOV, stav 7), pa je na osnovu toga usvojeno da škole opštim aktom mogu da urede upotrebu mobilnog telefona tokom nastave.

Predstoje izmene pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog/srednje obrazovanja i vaspitanja u cilju pove─çanja broja stru─Źnih saradnika u školama.

Društveno koristan rad

Traja─çe du┼że i obavlja─çe se ─Źeš─çe

Predlo┼żene su i izmene Pravilnika o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada u školama - umesto da se aktivnosti realizuju dva do tri puta nedeljno, realizova─çe se tri do ─Źetiri puta nedeljno, te umesto od 15 do 45 minuta, traja─çe od 30 do 60 minuta. Društveno koristan ili humanitarni rad ostvaruje se u prostorijama škole pod nadzorom nastavnika, roditelja, direktora, stru─Źnog saradnika ili van prostorija škole u saradnji s nadle┼żnim centrom za socijalni rad.

Odlu─Źeno je da se pove─ça nadoknada za rad odeljenskih starešina sa ─Źetiri na sedam odsto, uz izradu pravilnika/uputstva o radu odeljenskih starešina, kao i pove─çanje donje granice ve─ç postoje─çih nov─Źanih kazni za roditelje, koje ─çe se kretati od 10.000, odnosno 40.000 pa do 100.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja i ─Źlana zakona koji taj prekršaj reguliše.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE