Obrenovac, 29.09.2022

OD APRILA DOMAĆE MESO BIĆE OBELEŽENO POSEBNOM OZNAKOM


Izvor: Espreso/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2022.
Evo gde ćete moći da je vidite

Foto:Profimedia


Meso i proizvodi od mesa koji su domaće proizvodnje biće od 1. aprila obeleženi posebnom oznakom u prodajnim objektima, izjavio je danas Tanjugu Goran Ðaković, savetnik ministra poljoprivrede Srbije

- Mi smo danas doneli odluku, odnosno usvojena je uredba Ministarstva poljoprivrede na osnovu koje će trgovci mesom odnosno mesnim prerađevinama moći da stavljaju iznaku domaćeg porekla za meso i prerađevine, objasnio je Ðaković i dodao da je uslov za stavljanje ove oznake da je meso domaćeg porekla, odnosno da je 50 odsto mesa od kojeg je napravljena prerađevina proizvedena u Srbiji.

Oznaka će biti istaknuta na vidnom mestu odmah pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Ðaković kaže da su se na takvu meru odlučili da bi podstakli domaću proizvodnju mesa, ukazali na domaći kvalitet mesa i mesnih prerađevina i da bi potrošač znao kad kupuje proizvod da zna šta je to domaće, a sta je iz uvoza.

Uredba je doneta u skladu s predlogom poljoprivrednika, a tome kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju. Ðaković je napomenuo da je srpsko tržiste otvoreno i kaže da se ne slaže tvrdnjama da Srbija više uvozi mesa nego što izvozi. Podsetio je, naime, da je prošle godine izvezeno poljoprivrednih proizvoda za oko pet milijardi dolara.

Inace, očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju, a primena počinje 1. aprila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE