Obrenovac, 29.09.2022

OD DRŽAVE I DO 90.000 DINARA


Izvor: Kurir.rs/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2021.
Opštine počele da daju pare za stolariju i grejanje!

Foto:Shutterstock


Priča o zameni stolarije i koltova za grejanje za koje država obezbeđuje polovinu novca u punom je zamahu.

Resorno ministarstvo je odobrilo subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština. Oni su krajem avgusta počeli sa raspisivanjem poziva za subvencionisanje zamene stolarije i ugrađivanja kotlova za grejanje - konkursi i dalje traju i još uvek nije kasno da se prijavite.

U Beogradu je u četvrtak raspisan javni poziv za izvođače radova, u Pančevu su objavljene preliminarne liste dobitnika za zamenu stolarije i nabavku kotlova na prirodni gas. Kragujevac je objavio liste za zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas, kao i nabavku solarnih kolektora za zagrevanje vode. U Nišu je, pak, objavljena konačna lista domaćinstava, ali samo za zamenu individualnih ložišta.

Što se tiče računice koliko bi vlasnici prosečne nekretnine dobili od države u slučaju zamene stolarije, prema ranijim kalkulacijama za stan povrišne 50 kvadrata bi od države mogli da dobiju i do 430 evra.

Kako su u Nišu za zamenu ložišta objavljene definitivne rang liste, za zamenu peći može da se dobije od oko 70.000 do 90.000.

Četvrtina novca potrebnog za koji god poduhvat da se domaćinstvo odluči dolazi direktno iz Ministarstva, tj. Uprave za energetsku efikasnost, drugih 25 odsto dolazi od lokalne samouprave, a ostalih 50 odsto snosi samo domaćinstvo.

Potrebna dokumentacija

Svaka prijava ima 6 stavki.

Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a koji je dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike. U njemu se precizira i subvencija koju želite da dobijete bilo za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira - potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE