Obrenovac, 29.09.2022

OPREZ! DROGA ZA SILOVANJE PREPLAVILA NOĆNE KLUBOVE


Izvor: Kurir.rs/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2022.
Stručnjaci upozoravaju kako prepoznati da vam je sipana u piće i ŠTA URADITI

Foto:Shutterstock


Jedno bezbrižno veče, ispunjeno muzikom i smehom, za nekoliko trenutaka može da se pretvori u pakao! Stručnjaci upozoravaju kako prepoznati da vam je sipana droga u piće, kao i šta je neophodno uraditi nakon prve sumnje.

Javna je tajna da se droga za silovanje koristi na žurkama, ali i po klubovima.

Iz tog razloga roditelji često opominju svoju decu da vode računa o svom piću, kako im neko ne bi nešto stavio.

Strašno je to, što se žrtva nakon korišćenja te droge, ničeg ne seća, a tragovi tog narkotika brzo nestaju iz organizma.

Stručnjaci navode da uprkos tome što droga "briše" pamćenje, to ne važi i za traume koje ostaju nakon silovanja zbog nje.

- Kada se droga podmetne u piće može izazvati amneziju, nesvesticu, jake vrtoglavice, čak i gubitak svesti, što traje tri do četiri sata. Tada mladi postaju žrtve silovanja, krađe, otmice, izjavio je psiholog i stručnjak za odvikavanje od droge Zoran Crnjanin i dodao:

- Simptomi su slični pijanstvu: malaksalost, mučnina i vrtoglavica, zbog čega mladi pomisle da im je loše od alkohola, pa i ne traže pomoć lekara, prenosi Alo.

Sve češće, posebno posle praznika i proslava, lekari se susreću sa mladim ljudima koji sumnjaju da im je nešto sipano u piće.

Kada govorimo o toj vrsti droge, veoma je teško reći kakve će efekte izazvati, rekao je Zoran Crnjanin.

Prema njegovim rečima količina aktivne supstance u rastvoru može biti različita. On je dodao da ta droga u velikim količinama dovodi do negativnih posledica.

Kako je objasnio, zbog brzog razlaganja ove droge u organizmu vrlo je teško dokazivo njeno prisustvo, ali se zavisnost na tu drogu vrlo brzo razvija, te može ostaviti ozbiljne posledice po pamćenje, a može dovesti i do šizofrenije.

- Droga je među konzumentima poznata kao tečni ekstazi, likvid, a kod nas se odomaćio naziv 'droga za silovanje'", napomenuo je Crnjanin, prenosi Alo.

Preporuka stručnjaka

Stručnjaci preporučuju da treba biti dodatno oprezan prilikom izlaska u noćne klubove.

Ukoliko odlazimo od stola, da ne ostavljamo svoje piće bez nadzora, da ostavimo kod osobe od poverenja, da se flaše i limenke otvaraju pred nama.

Droga ima blago slankast ukus, a ukoliko je piće koje pijemo promenjene boje, mirisa, ukusa, da ga ne pijemo.

Direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić objasnio je za medije da se ova droga prvi put u našoj zemlji pojavila pre desetak godina, na crnom tržištu, ali je danas ima sve manje.

- Uspeli smo da suzbijemo njenu prodaju i zloupotrebu. U međuvremenu su se pojavljivali sporadični slučajevi unosa u zemlju, a najčešce su je donosili stranci, mahom turisti, ali i posetioci festivala.

Prema njegovim rečima pomenuta droga uništava zdravlje, a najčešće se koristi kao mamac za silovanje devojaka.

- U pitanju je sintetička supstanca, bez boje i mirisa, slankastog ukusa.

Kako je u tečnom obliku, uzima se oralno i lako se može sipati u piće, a da žrtva to i ne primeti. Nakon konzumacije, one se obično i ne sećaju da su bile pod dejstvom narkotika, a većina nije svesna ni da je doživela napastvovanje - istakao je Pekić i upozorio da su sintetički opijati veoma opasni i dodao:

- Proizvode se od raznih toksičnih materija, a često uzimanje može da ostavi teške posledice po zdravlje. Još jedan problem je što je ova droga obično jeftina, pa je najčešce zloupotrebljavaju mladi - napomenuo je on.

Psiholog Radomir Čolaković ranije je objasnio da je iz kategorije "droga za silovanje" veoma popularna i droga rufenol.

- Imao sam samo jedan takav slučaj u karijeri.

Rufenol je droga koja deluje selektivno, odnosno na memoriju, tako da "prekrije" lice čoveka, tačnije osoba se seća skoro svega, ali lice onoga ko ju je silovao ne pamti - ispričao je Čolaković.

On je objasnio da je svako preterivanje sa unošenjem hemijskih supstanci opasno za organizam.

- Sve što je psihoaktivno je neka vrsta otrova. Hemija je vrlo opasna i nužno zlo.

Uprkos tome što droga briše pamćenje, to ne važi i za traume koje ostaju nakon silovanja zbog nje. Trauma ostaje konstantna!

Sve što mi doživimo, namerno ili ne, sve ostaje zapisano u mozgu. Posledice te traume moguće je prevazici pomoću psihoterapije. Dakako, najopasnija je ćutanje, odnosno ako žrtva ne prijavi šta se dešava, recimo, zbog sramote.

To će je onda kopati čitavog života - objasnio je ranije za medije Čolaković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE