Obrenovac, 29.09.2022

OBAVEZNO PRE PUTOVANJA PROVERITE DA LI STE NA POTERNICI


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2022.
Naše ljude vraćaju sa granice i zbog kazne od 5.000

Foto:MUP Srbije


Ko nije platio kaznu saobra─çajne policije, komunalne milicije, "Parking servisa" ili nije platio sankciju zbog isteka li─Źnih dokumenata mo┼że da bude vra─çen sa granice jednako kao i oni koji se nalaze na poternici zbog krivi─Źne prijave.

Takvi slu─Źajevi su se ve─ç doga─Ĺali u prethodnom periodu i zbog toga je jedinstven savet za sve naše dr┼żavljane da pre puta u inostranstvo provere preko registra nepla─çenih kazni ili u sudu da li imaju nepla─çenu kaznu odnosno da li se nalaze na poternici.

Ova tema je aktuelna uo─Źi svake sezone godišnjih odmora, a osve┼żio je nedavni slu─Źaj starijeg dr┼żavljanina naše zemlje koji je vra─çen sa granice na putu za Gr─Źku pošto se nije odazvao pozivu suda za saobra─çajnu nesre─çu u kojoj je u─Źestvovao. Sli─Źno iskustvo imala je i trudnica kada je krenula kod ro─Ĺaka u Višegrad, a sve zbog toga što nije platila kaznu za isteklu li─Źnu kartu.

Zbog bilo koje kazne - poternica

Zbog toga se postavlja pitanje ko sve i zbog ─Źega mo┼że biti vra─çen sa granice na izlazu iz Srbije?

Predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanovi─ç isti─Źe da se svako ko nije platio bilo koju kaznu mo┼że na─çi na poternici.

- Bilo koja nepla─çena novcana kazna, po prekršajnom nalogu Ili po nepla─çenoj nov─Źanoj kazni koja je izre─Źena presudom Prekršajnog suda, mo┼że biti osnov za izdavanje poternice. Dakle, nebitno je o kojoj vrsti prekršaja se radi, nebitno o kom iznosu nov─Źane kazne - objašnjava Ristanovi─ç.

Poternica i zbog nepla─çene polovine kazne

Poternicu mo┼że sud izdati i za nepla─çenu polovinu prekršajnog naloga.

- Ako prva polovina nije pla─çena u roku od osam dana ve─ç istekom ovog roka. Sve nepla─çene kazne gra─Ĺani mogu proveriti uvidom u Registrar nepla─çenih nov─Źanih kazni. Osim za nepla─çene kazne, gra─Ĺani mogu biti onemogu─çeni da napuste Srbiju ukoliko se protiv njih vodi prekršajni postupak, pa je od strane sudije izdata opšta naredba za dovo─Ĺenje. Ova okolnost je smetnja i ako se vodi krivi─Źni postupak - podvla─Źi Ristanovi─ç.

Podse─çanja radi, prošlog leta je grani─Źna policija bukvalno odvela putnika sa aerodroma u stanicu policije jer je imao nepla─çenu nov─Źanu kaznu od svega 5.000 dinara, izre─Źenu prekršajnim nalogom, koji se od strane suda izvršava. Odmah je platio kaznu, a na osnovu uplate je povu─Źen nalog dat policiji.

Dva na─Źina da se gra─Ĺani informišu o kaznama

Ristanovi─ç objašnjava da nadle┼żne slu┼żbe na dva na─Źina informišu gra─Ĺane o prekršajnim nalozima.

- Ako saobra─çajna policija, komunalna milicija ili "Parking servis" ne mogu li─Źno da uru─Źe prekršajni nalog prekršiocu, onda to ─Źine na ku─çnu adresu. To rade tako što njihove slu┼żbe odštampaju prekršajni nalog sa sve fotografijama prekršaja i šalju ih u kovertama preko pošte na ku─çnu adresu prekršioca - podvla─Źi Ristanovi─ç.

Na pole─Ĺini prekršajnog naloga su sve informacije o postupanju jasno nazna─Źene i gra─Ĺani se ─Źitanjem pole─Ĺine prekršajnog naloga mogu informisati o posledicama koje proizilaze iz pla─çanja odnosno nepla─çanja kazne, odnosno sa pravom da podnesu zahtev za sudsko odlu─Źivanje.

Problem ako prekršilac nije kod ku─çe

Ukoliko prekršilac ili vlasnik vozila nije kod ku─çe, poštar je u obavezi da još jednom u roku od 24 sata dostavi kovertu sa prekršajnim nalogom na ku─çnu adresu.

Ako opet ne na─Ĺe nikog, poštar ostavlja obaveštenje u poštanskom sandu─Źetu ili na vratima, a komunalna milicija, saobra─çajna policija ili "Parking servis" smatraju nalog uru─Źenim protekom roka od 15 dana od dana ostavljanja pisanog obaveštenja.

Od dana uru─Źenja te─Źe rok od osam dana za pla─çanje polovine izre─Źene nov─Źane kazne ili za podnošenje zahteva za sudsko odlu─Źivanje mesno nadle┼żnom prekršajnom sudu prema mestu izvršenja prekršaja.

- Ukoliko prekršilac u tih osam dana plati kaznu, pla─ça upola manje. Po isteku tih osam dana prekršajni nalog, ukoliko nije podnet zahtev za sudsko odlu─Źivanje, ide u Prekršajni sud na izvršenje, u visini izre─Źene kazne ili dela nepla─çene kazne, koji mo┼że da naplati nov─Źanu kaznu donošenjem rešenja skidanjem novca sa ra─Źuna, rešenjem o kazni zatvora ili u krajnjem slu─Źaju popisom imovine - naglašava Ristanovi─ç i dodaje da kad prekršajni nalog do─Ĺe u sud prekršioc ne mo┼że da plati upola manje kaznu.

Pošto se sve ve─çi broj gra─Ĺana ┼żali da nije obavešten o prekršajnim kaznama, Ristanovi─ç isti─Źe da je Prekršajni sud više puta ukazivao gra─Ĺanima da preko Registra nepla─çenih nov─Źanih kazni, unosom svojih li─Źnih podataka provere da li imaju neku nepla─çenu nov─Źanu kaznu kako bi izbegli svaku neprijatnost.

- Upravo iz navedenih razloga, Prekršajni sud u Beogradu je i resornom ministarstvu ukazao na potrebu da se u izvršenju u prekršajnom postupku omogu─çi dostavljanje preko elektronske table, gde bi svaka stranka mogla da prati predmet koji je došao u sud. ┼Żivimo u elektronskom dobu, a na─Źin obaveštavanja nam je iz 19. veka - priznaje Ristanovi─ç.

Uverenje o vo─Ĺenju krivi─Źnog postupka

Gra─Ĺani pre puta mogu izvaditi uverenje o vo─Ĺenju krivi─Źnog postupka kojim dokazuju da se protiv njih (ne)vodi krivi─Źni postupak i istraga pred osnovnim, višim sudovima i javnim tu┼żilaštvima, posebnim odeljenjima za organizovani kriminal, Odeljenjem za ratne zlo─Źine i posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije.

Potvrda košta 190 dinara, a mo┼że da se poru─Źi i preko portala e-uprava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE