Obrenovac, 29.09.2022

POZORNICI OPET NA ULICAMA


Izvor: Novosti | Obrenovac, 03.03.2022.
U Centralnim rejonima, kao i na periferiji, od 1. januara anga┼żovano 230 policajaca koji ─çe patrolirati

Foto:Tanjug


´╗┐

Od po─Źetka godine, prestoni─Źkim ulicama patrolira 230 pozornika koji obilaze kraj za koji su zadu┼żeni, uo─Źavaju i rešavaju probleme gra─Ĺana.

 

Njihova osnovna delatnost je suzbijanje onih tipova kriminala koji se ti─Źu obi─Źnih gra─Ĺana, odnosno nasilnika na ulicama, droge u školama, d┼żeparenja i svih onih problema koji remete svakodnevicu Beogra─Ĺana.

 

Osim u centru grada, na Vra─Źaru i Dor─çolu, policajci komšije patroliraju i u ┼Żelezniku, na Banovom brdu, Be┼żanijskoj kosi, Zvezdari, Bor─Źi, Obrenovcu i u Batajnici. Du┼żnost svakog pozornika zasad je da u svom rejonu odnosno kvartu upozna ljude, decu, njihove roditelje, da stekne poverenje i stvori takav ambijent i okru┼żenje u kome ─çe mu se sugra─Ĺani u ─Źasu nevolje prvom obratiti za pomo─ç.

 

- Policajac pozornik brine o svom kvartu i ljudima koji u njemu ┼żive i borave, a Aleksandar Vulin je po stupanju na du┼żnost ministra policije jasno dao zadatak da se nivo bezbednosti obi─Źnog ─Źoveka mora podi─çi na viši nivo i da se borba protiv uli─Źnog kriminala koja poga─Ĺa obi─Źne ljude mora poja─Źati i intenzivirati - objašnjavaju nadle┼żni iz MUP.

 

- Vra─çanje policajaca pozornika na naše ulice je va┼żan korak u ostvarivanju ciljeva zaštite ljudi, a posebno dece.

 

Uniforma pozornika je kao i ostalih pripadnika policije, a gra─Ĺani se uvek mogu obratiti najbli┼żoj policijskoj stanici kako bi se raspitali ko je policajac zadu┼żen za rad u njihovoj zajednici.

- Duboko smo ube─Ĺeni da su gra─Ĺani najpozvaniji da uka┼żu na bezbednosne probleme, zbog toga ─çe policajci za rad u zajednici razgovarati sa njima šta smatraju da je najva┼żnije za bezbednost u kraju u kome ┼żive - dodaju nadle┼żni.

 

- A zatim ─çe pokušati i njih i šire institucije, zainteresovane društvene subjekte, da uklju─Źe u rešavanje tih problema.

 

Tako─Ĺe, svi policajci za rad u zajednici prošli su obuku od devet meseci, plus šest meseci prakti─Źnog sta┼ża, a dobar deo obuke bio je zasnovan na sticanju veština komunikacije.

 

NO─ćNI STRA┼ŻARI - PATROLD┼ŻIJE

 

SREDINOM prošlog veka, u svakom delu Beograda postojao je bar po jedan policajac-pozornik koji je vodio ra─Źuna o lokalnoj zajednici. Mnogo pre pozornika, postojali su no─çni stra┼żari - patrold┼żije. U decembru 1861. godine naš glavni grad je imao samo šest kvartova sa 2.095 ku─ça, a o bezbednosti je brinulo ukupno 50 patrold┼żija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE