Obrenovac, 29.09.2022

PORAZNO, BUKVALNO GORE NE MO┼ŻE


Izvor: Kurir.rs/Suzana Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2022.
Mladi u Srbiji od droge umiru i po školama i sportskim terenima!

Foto:Profimedia


Od posledica koriš─çenja narkotika u našoj zemlji je preminulo je 735 osoba za 11 godina, a dve tre─çine njih su uzrasta od 25 do 40 godina. U porastu kupovina psihoaktivnih supstanci preko dark veba

Od posledica koriš─çenja droga u Srbiji je preminulo 735 osoba, od kojih su ─Źak dve tre─çine mladi uzrasta od 25 do 40 godina, a umirali su kako kod ku─çe, tako i po sportskim terenima i splavovima, ali i u školama i administraciji, pora┼żavaju─çi su podaci analize Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droga za period od 2008. do 2019. godine.

Od ukupne brojke preminulih od narkotika, veliku ve─çinu, ─Źak 647 njih, ─Źine muškarci, dok je u ukupnom broju umrlih bilo 88 ┼żena.

647 muškaraca u Srbiji preminulo je od narkotika za 11 godina

88 ┼żena u Srbiji preminulo je od narkotika za 11 godina

U analizi se precizira da je od poledica konzumacije droga kod ku─çe umrlo 296 osoba, ali i da je u okviru škole, administracije i na sportskom terenu preminulo ─Źak 18 osoba.

Nepoznato je, tj. neozna─Źeno ostalo mesto okon─Źavanja ─Źak 253 preminulih od narkotika.

Mesta trovanja i broj smrti

Kod ku─çe - 296

Neozna─Źeno - 253

Škola, administracija - 17

Ostalo specifi─Źno - 11

Ulica, auto-put - 3

Industrija, gra─Ĺevina - 2

Sportski teren - 1

Farma - 1

Institucije kao dom - 1

- Trovanja se naj─Źeš─çe dešavaju kod ku─çe. Šteta je što je veliki broj neozna─Źenih mesta trovanja jer bi poznavanje mesta moglo pomo─çi da se jasnije uvidi gde se još ─Źesto dešavaju slu─Źajevi trovanja. Iz poznatih podataka vidi se da se slu─Źajevi trovanja ne dešavaju u mestima za obavljanje trgovine i uslu┼żnih delatnosti.

Medutim, poznat je (iz medija) barem jedan slu─Źaj predoziranja sa smrtnim ishodom iz 2018, koji je nastao kada je tek punoletna osoba preminula ispred ugostiteljskog splava nakon što je supstancu konzumirala na njemu. Verovatno je mesto ovog trovanja iskazano kao neozna─Źeno ili ulica i auto-put. Mogu─çe je da je ovakvih slu─Źajeva bilo više - navedeno je analizi.

U Evropi još gore

Srbija na dnu lestvice

Evropska agencija za pra─çenje droga i zavisnosti od droga objavila je broj preminulih od posledica vezanih za koriš─çenje droge na milion stanovnika po zemljama ─Źlanicama u 2015. i 2016. Srbija bi me─Ĺu ovim zemljama bila rangirana u donjem delu lestvice, i to na 22. mestu.

Ispred nas su: Estonija, Švedska, Velika Britanija, Irska, Litvanija, Finska, Danska, Slovenija, Austrija, Nema─Źka, Hrvatska, Norveška, Malta, Letonija, Španija, Luksemburg, Kipar, Poljska, Belgija, Italija i Francuska.

Kada je u pitanju vrsta supstanci koju su koristili oni koji su se predozirali, prednja─Źi heroin, od kog je preminulo 206 osoba, od psihodisleptika (halucinogene droge) umrle su 122 osobe, od drugih opijata 81 osoba, od metadona 45 njih, od opijuma su umrle 33 osobe, od drugih sinteti─Źkih narkotika 10 ljudi, dok je kokain izazvao smrt kod sedam korisnika ove supstance.

Procenat preminulih po godištima

Ispod 15 - 0,1 %

15-19 - 1,9 %

20-24 - 25 %

30-34 - 27,3 %

35-39 - 16,1 %

40-44 - 8,4 %

45-49 - 4,4 %

50-54 - 2,2 %

55-59 - 2,4 %

60-64 - 0,5 %

65 i više - 2,2 %

Nepoznato - 0,4 %

Iz Kancelarije za borbu protiv droga navode za Kurir da je najve─çi problem s drogama me─Ĺu mladima, koji su najranjivija grupa.

- Mladi sve ranije ulaze u problem s zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, pri ─Źemu je u velikom porastu kako upotreba sinteti─Źkih droga, tako su u porastu i ostale bolesti zavisnosti, poput kocke, zloupotrebe interneta i dr. Sve me─Ĺunarodne i nacionalne analize ukazuju na porast kupovine psihoaktivnih supstanci putem zloupotrebe interneta, tzv. dark veba - poru─Źuju iz Kancelarije i navode da su veoma ─Źeste situacije da mladi zloupotrebljavaju više psihoaktivnih supstanci odjednom.

Supstance koje su prouzrokovale trovanje

Heroin - 206

Neozna─Źeni psihodisleptici - 122

Drugi opijati - 81

Drugi neozna─Źeni narkotici - 75

Metadon - 45

Opijum - 33

Drugi sinteti─Źki narkotici - 10

Kokain - 7

Psihostimulansi - 5

Derivati kanabisa - 1

Ocenjuju i da je radi efikasnije borbe sa ovim problemom potrebno pove─çati broj edukacija kako roditelja, tako i socijalnih radnika i profesionalaca koji u okviru svoje primarne delatnosti dolaze u kontakt s mladima ili onima koji su ve─ç u zavisnosti.

Nalokson spre─Źava smrt U Srbiji ga daje samo Hitna pomo─ç

Smrtni slu─Źajevi kao posledica predoziranja psihoaktivnim supstancama mogu se spre─Źiti brzom upotrebom naloksona, jakog opiodnog antagonista koji veoma brzo poništava dejstvo opiodnih analgetika na receptore u centralnom nervnom sistemu. Zbog svoje efikasnosti, širom sveta se koristi u vanrednim intervencijama. Nalokson ne prouzrokuje zavisnost i veoma je pouzdan. U Srbiji upotreba naloksona je dozvoljena samo medicinskim ekipama Hitne pomo─çi, što u raznim situacijama mo┼że biti nedovoljno brza intervencija koja spre─Źava smrtni ishod kod predoziranja.

Statistika pokazuje da je me─Ĺu predoziranima od narkotika dva odsto dece do 19 godina, što je, prema mišljenju školskog psihologa Branke Tišme, signal da se tinejd┼żerima mora posvetiti naro─Źita pa┼żnja.

- Decu koja su ušla u za─Źarani krug treba odatle izvaditi što pre i zaustaviti konzumaciju, a potom spre─Źiti širenje da nova deca ne ulaze u taj krug. Decom se moraju baviti stru─Źne osobe, a u to moraju biti uklju─Źeni i roditelji, ali i nadle┼żni, posebno MUP, pa nekad i Centar za socijalni rad - rekla je Tišma.

Ona apeluje i da se na─Ĺu preventivna rešenja da oni koji konzumiraju drogu uopšte ne mogu da u─Ĺu u školska dvorišta.

- Oni koji koriste narkotike vole mra─Źna, skrivena mesta. Jedno od rešenja je postavljanje reflektora i zaklju─Źavanje dvorišta i terena no─çu. Tako─Ĺe, dobro je kada škola ima no─çnog ─Źuvara, a svakako je zna─Źajno što tetkice i još neki zaposleni dolaze u školu dva sata pre u─Źenika, pa mogu da provere dvorište i tako decu barem poštede trauma kada bi videli špric, drogu ili, ne daj bo┼że, nekoga preminulog - ka┼że ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE