Obrenovac, 29.09.2022

POSLOVI ─îEKAJU, A RADNIKA NIGDE


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2022.
Top 5 zanimanja koja su deficitarna u Srbiji

Foto:Profimedia


Da se privreda oporavila u velikoj meri nakon izbijanja pandemije i do┼żivela porast u 2021. godini pokazuju i podaci portala za zapošljavanje www.poslovi.infostud.com gde je u prošloj godini zabele┼żen rast u broju oglasa za posao za ─Źak 61% u odnosu na 2020.godinu.

Samo u godini za nama svi oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavaci. Tako─Ĺe bele┼żi se i rast od 6% u broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude sajta, preko kojeg je u 2021.godini posao tra┼żilo 241.636 ljudi.

Prodavci i dalje najtra┼żeniji

Poslodavci su u prethodnoj godini najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima Trgovina/Prodaja, IT, mašinstvo, administracija i trasnport, ali kada govorimo o konkretnim pozicijama kojih je u 2021. godini bilo najviše to su Prodavac, Voza─Ź, Magacioner, Komercijalista i Telefonski operater.

┼Żelje kandidata se ne razlikuju u mnogome od same ponude, tako su najviše posao tra┼żili u oblastima Trgovina/Prodaja, Administracija, Transport, Logistika, Pozivni centri, ali i IT.

Najviše zainteresovanih je upravo bilo na pozicijama poput Prodavac, Administrativni radnik, Voza─Ź, Magacioner i Poslovni sektretar.

Deficit kadrova sveprisutniji

Iz godine u godinu sve se više govori o sve ve─çem deficitu kadrova na tr┼żištu rada u našoj zemlji. Pored nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tr┼żištu ose─çaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stru─Źnom spremom i to naro─Źito zanatskim zanimanjima. Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomo─çnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehani─Źari, stolari i higijeni─Źari/ke.

Pored ovih pozicija, iako je ponuda i potra┼żnja za magacionerima i voza─Źima zaista bila na visokom nivou, broj konkurisanja je i dalje bio nedovoljan u protekloj godini te i ove dve pozicije spadaju pod deficitarne, što zna─Źi da broj prijava nije dovoljan da bi zadovoljio postoje─çu tra┼żnju za tim kadrovima.

Borba za svakog kandidata

Iako je ponuda i potra┼żnja u porastu, ve─ç godinama unazad se uo─Źava pad u broju prose─Źnog konkurisanja na oglase. U 2021.godini prose─Źno se konkurisalo 57 puta, što je zna─Źajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Tako─Ĺe, zna─Źajan pad uo─Źava se od po─Źetka do kraja 2021.godine gde se u januaru prose─Źno konkurisalo 100 puta, a do decembra se duplo smanjio i iznosio svega 49.

Statistike nam jasno govore da je kandidata na tr┼żištu sve manje i da poslodavci moraju sve više i ja─Źe da se bore za iste kako boljim uslovima rada tako i ja─Źanjem svog brenda u smislu po┼żeljenosti i atraktivnosti na tr┼żištu rada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE