Obrenovac, 26.02.2024

NOVE CENE POLISE OBAVEZNOG OSIGURANJA AUTOMOBILA


Izvor: Espreso / N1/Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2023.
Obratite pa┼żnju

Foto:Marina Lopi─Źi─ç, rina


Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti skuplja je od 1. januara 2023. godine za 12 do 15 odsto, potvr─Ĺeno je Udru┼żenju osigurava─Źa Srbije (UOS). Kako su objasnili, procenat poskupljenja polise osiguranja varira od društva do društva, ali ne prelazi 15 odsto i va┼żi za sve kategorije motornih vozila.

„Polisa osiguranja je samo jedan deo ukupnih troškova za registraciju motornih vozila, ona je u nadle┼żnosti osiguravaju─çih društava i jedino to poskupljuje. Dakle, ako je cena polise pre poskupljenja bila 10.000 dinara, ona ─çe sada koštati najviše 11.500, dok cena tehni─Źkog pregleda i visina taksi koje se pla─çaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni“, naglasili su u Udru┼żenju osigurava─Źa Srbije.

Nove cene polise obaveznog autoosiguranja ovog puta je odobrila i Narodna banka Srbije, koja je, podsetimo, prošlogodišnje poskupljenje polise za oko 22 odsto ocenila neopravdanim, pa je društvima za osiguranje nalo┼żila da tu premiju u najkra─çem roku vrate na prethodni nivo, što su ona nakon nedelju dana i u─Źinila.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabakovi─ç istakla je tada da je odluka o podizanju cena obaveznog osiguranja od autoodgovornosti doneta bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, navode─çi da je nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

Društva za osiguranje du┼żna su da 60 dana pre planiranog pove─çanja premije osiguranja od autoodgovornosti obaveste Narodnu banku Srbije o svojoj nameri, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE