Obrenovac, 29.09.2022

PORA┼ŻAVAJU─ćI REZULTATI ISTRA┼ŻIVANJE PIN-A


Izvor: Espreso/Politika/Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2022.
Polovina DEPRESIVNIH u Srbiji NIKADA nije zatra┼żila stru─Źnu pomo─ç!

Foto:Profimedia


Svaka druga osoba u Srbiji koja pati od depresije nikada nije potra┼żila stru─Źnu pomo─ç, a petina onih u ─Źijim se glavama vrzmaju samoubila─Źke misli nije se obratila psihologu ili psihijatru.

Osnovni razlozi koji naše sugra─Ĺane spre─Źavaju da tra┼że pomo─ç stru─Źnjaka za dušu jesu nedovoljna dostupnost besplatnih usluga zaštite mentalnog zdravlja, nepovoljna finansijska situacija i sklonost da se tra┼żenje stru─Źne pomo─çi do┼żivi kao li─Źni neuspeh u rešavanju duševnih kriza.

To pokazuje istra┼żivanje pod nazivom „Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stru─Źne podrške”, koje je realizovala organizacija „Psychosocial Innovation Network” (PIN).

Mapiranje dostupnih usluga zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške u 15 jedinica lokalne samouprave u našoj zemlji, koje je ura─Ĺeno u okviru ove studije u periodu od oktobra do decembra 2021. godine, tako─Ĺe pokazuje da ovaj vid usluge nije u dovoljnoj meri dostupan u svim lokalnim zajednicama. Mapiranje je obavljeno u Lajkovcu, Mionici, Plandištu, Šidu, U┼żicu, Rumi, Krupnju, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Arilju, Kosjeri─çu, Prijepolju, Sjenici, Priboju i Pe─çincima.

Istra┼żivanje PIN-a koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od hiljadu gra─Ĺana Srbije, uzrasta od 18 do 65 godina, tako─Ĺe pokazuje da se svaka tre─ça osoba u našoj zemlji mo┼że smatrati psihi─Źki ugro┼żenom. Svaki sedmi sugra─Ĺanin ima prisutne simptome depresije, oko sedam odsto ima simptome anksioznosti, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida.

Dodatno, oko tri odsto naših sugra─Ĺana izveštava da su makar jednom tokom ┼żivota bili hospitalizovani zbog psihi─Źkih tegoba, a osam procenata njih ka┼że da im je tokom ┼żivota postavljena dijagnoza mentalnog poreme─çaja. Svaka osma osoba izveštava da je u poslednjih nedelju dana koristila lekove zbog psihi─Źkih tegoba.

Gotovo jedna tre─çina naših sugra─Ĺana izjavljuje da je u nekom trenutku ┼żivota potra┼żila stru─Źnu pomo─ç, a ─Źak 6,3 odsto gra─Ĺana priznaje da se obratilo stru─Źnjaku za dušu u poslednjih mesec dana. Rezultati istra┼żivanja pokazuju i da je najmanje svaka tre─ça osoba imala blisko iskustvo sa osobom koja ima psihi─Źke tegobe, kao i da u našoj zemlji postoji izra┼żena stigmatizacija osoba s mentalnim poreme─çajima.

Na pitanje kome su se obratili zbog problema sa duševnim zdravljem, polovina odgovara da je pomo─ç tra┼żila od psihijatra, 40 odsto od psihologa, ─Źetvrtina od lekara opšte prakse, a petina se obratila psihoterapeutu.

Najve─çi broj gra─Ĺana izjavljuje da su ┼żiveli u blizini osobe koja ima probleme s mentalnim zdravljem, oko tre─çine njih izveštava da imaju ili su nekada imali prijatelja ili su radili sa osobom s psihološkim problemima, dok nešto više od petine ispitanika ima iskustvo su┼żivota sa osobom koja ima ili je imala tegobe s mentalnim zdravljem. Ako u celini posmatramo, najmanje svaka tre─ça osoba imala je blisko iskustvo sa osobom koja ima probleme s mentalnim zdravljem.

Uprkos tome, podaci izvedeni iz ovog istra┼żivanja pokazuju da u Srbiji postoji izra┼żena stigmatizacija osoba s psihi─Źkim tegobama. Najve─çi broj gra─Ĺana ne bi bio saglasan da osoba koja ima probleme s mentalnim zdravljem postane ─Źlan njihove porodice, a tre─çina ne bi bila spremna da ┼żivi sa osobom koja ima mentalne probleme.

Svaka ─Źetvrta osoba ne bi bila spremna da radi sa osobom koja ima duševne tegobe, dok svaka peta osoba ne bi bila spremna da ┼żivi u blizini ove osobe. Ipak, rezultati ove studije govore da su naši sugra─Ĺani verni prijatelji – više od dve tre─çine nastavilo bi odnos sa osobom koja razvije problem s mentalnim zdravljem.

Zanimljiv je nalaz da su ljudi iz seoskih sredina skloniji tome da nastave prijateljski odnos sa osobom koja dobije probleme s mentalnim zdravljem, ali su manje spremni da tu osobu prihvate kao ─Źlana porodice od osoba iz gradskih sredina. U celini gledano, rezultati pokazuju da ┼żene i mla─Ĺe osobe u proseku imaju manju socijalnu distancu prema osobama sa problemima s mentalnim zdravljem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE