Obrenovac, 29.09.2022

PRETRAŽIVALI STE NEŠTO NA INTERNETU A ONDA VAM SE POJAVIO OGLAS ZA ISTU STVAR?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.01.2022.
Evo o čemu se radi! Nismo ni svesni koliko ne znamo

Foto:Kurir Televizija Printscreen


Brojni su izazovi kada je u pitanju zaštita privatnosti u modernom dobu. Koliko su građani zaista svesni da im je privatnost podataka ugrožena? Prošlogodišnja istraživanja Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštite podataka ličnosti, pokazuju da više od 40 odsto građana Srbije nije ni svesno rizika od zloupotrebe podataka.

Međunarodni dan zaštite podataka ličnosti, kojem idemo u susret, dobar je povod da upozorimo na značaj ove teme. GošÄ‡a Pulsa Srbije na Kurir televiziji bila je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

- Ono što naša istraživanja govore je i baze podataka, govore da najčešÄ‡e povrede zaštite podataka dolaze iz institucija sistema. Međutim, ni korporacije i privatni sektori tu puno ne zaostaju. Imamo nešto što je neznanje, opreza i nedovoljna bezbednost podataka - rekla je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

Ana Toskić Cvetinović dodaje da građani nisu ni svesni podataka koje ostavljaju.

- Ni građani sami nisu svesni koji su to rizici po njihove podatke i da nekada nesmotreno ostavljaju podatke - rekla je ona.

Objasnila je i gde sve grešimo.

- Grešimo na više mesta. Nismo dovoljno upoznati sa pravima. Nismo još uvek svesni posledica. Može doći do toga da neko na vaše ime otvori neko privredno društvo, da uzme vaše bankovne podatke, da potroši novac koji imate na računu, može da ugrozi vašu bezbednost, može doći do praćenja, zlostavljanja.

- Privatnost nije fiksna kategorija. Lični je osećaj svakog od nas - dodala je ona.

Koliko puta Vam se desilo da ste pretraživali nešto na Internetu, a onda su vam se kasnije pojavile reklame upravo za taj proivod. Evo o čemu se radi.

- To toga dolazi tako što se prate mehanizmi koji prate ponašanje korisnika na Internetu. Uglavnom, ako se radi zakonito, ne radi se o praćenju svakog konkretnog pojedinca, osobe sa imenom i prezimenu, radi se o Vama kao o podrošaču. Ta praksa nije nezakonita. Ono što mi ne znamo je da to postoji - rekla je Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka organizacije Partneri za demokratske promene Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE