Obrenovac, 10.12.2023

PRIMENA ZAKONA O POTROŠAČIMA KRAJEM GODINE


Izvor: Alo/RTS/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2021.
Jedna novina ide u prilog svima, moraće da se prihvati svaka reklamacija

Foto:Pixbay


Pisan u skladu sa evropskim standardima, novi Zakon o zaštiti potrošača u tom pogledu ne razlikuje se od prethodnog.

RTS je proveravao koliko će, međutim uspeti da ispravi glavni nedostatak - postojanje mehanizama za njegovo sprovođenje i da nas dovede do otvaranja poglavlja 28.

Retki su oni koji se bar jednom nisu suočili sa lošim proizvodom ili uslugom i da nisu uspeli da ostvare reklamaciju ili im je to teško pošlo za rukom.

S obzirom na to da potrošački spor u praksi gotovo nije funcionisao, novi Zakon o zaštiti potrošača uvodi medijaciju uz obavezno prisustvo trgovca.

To podrazumeva dobru volju svih strana da se problem reši, zbog čega su stručnjaci skeptični.

- Trgovci kada su obavezani da tako nešto čine, oni to svode na formalističko postupanje i po pravilu traže razlog za odbijanje zahteva potrošača. Naša neka rezerva je vezana da će slična situacija biti i sa učešćem trgovaca u ovom vansudskom rešavanju sporova - ističe Dušan Protić, programski direktor za unutrašnje tržište i konkurentnost CEP.

Radna grupa ispred Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 28 smatra da bi bolje rešenje bilo uvođenje potrošačkog ombudsmana, koji bi imao moć da donese odluku obavezujuću za sve u postupku.

Zbog toga su uvereni da će u narednom periodu doći do dodatnog jačanja institucionalnog mehanizma.

- U skladu sa zakonima o zaštiti potrošača i posebno međunarodnom i evropskom regulativom koju moramo primenjivati jer smo ih prihvatili kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, može se direktno primenjivati, i da ne govorim o delu odredaba iz sporazuma o smernicama o zaštiti potrošača - napominje Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Novi Zakon stupio je na snagu, a primena će početi krajem godine.

Izuzetak su upravo odredbe o vansudskom rešavanju sporova, za šta je dato šest meseci od dana stupanja na snagu zakona kako bi se svi učesnici pripremili.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE