Obrenovac, 29.09.2022

ZNA SE KO KOSI...


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2022.
Raste broj ┼żena u IT sektoru, kao i njihove plate

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH


Na poslovima u IT sektoru u Srbiji raste broj ┼żena i njihove plate, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata "HelloWorld" (Infostud).

Kroz istoriju tehnologije IT industrija nije bila preterano naklonjena ┼żenama, ali se situacija na tr┼żištu rada menja s obzirom da je, prema podacima sajta „HelloWorld“, svaki tre─çi kandidat koji je u potrazi za poslom pripadnica lepšeg pola.

U pogledu plata i dalje postoji jasna razlika pošto samo 15 odsto ┼żena zara─Ĺuje iznos ve─çi od 2.000 evra, dok skoro duplo više muškaraca zara─Ĺuje isti iznos, navedeno je u saopštenju.

Informacione tehnologije su najbr┼że rastu─ça industrija i kao takva susre─çe se sa ogromnim deficitom kvalitetne radne snage. Kako kompanija Majkrosoft procenjuje broj zaposlenih u ovoj industriji mogao bi do 2025. da poraste do 120.000 ljudi, što bi zna─Źilo da ─çe se i ve─çi broj ┼żena odlu─Źivati za ulazak u svet Infomaciono kumunikacionih tehnologija.

Kada je re─Ź o IT tr┼żištu, prva asocijacija su visoke plate.

U odnosu plata izme─Ĺu muškaraca i ┼żena, mo┼żemo videti jasan disbalans, navodi se u saopštenju.

─îak 40 odsto kandidata ┼żenskog pola zara─Ĺuje iznose do 1.000 evra.

U prilog tome govori i situacija da je veliki broj ┼żena u IT-u sa malim radnim iskustvom, ─Źak 55 odsto juniora, mediora 43 osdto i samo dva odsto seniora.

Da je dosta dama bez radnog iskustva prikazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkurišu za praktikanta u IT-u.

Istra┼żivanje "Puls Srpske IT zajednice" u pogledu zadovoljstva radnim mestom pokazuje da je 82 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo svojim poslom.

Kada se uzme ovaj podatak u obzir onda se mo┼że videti da je velika ve─çina zadovoljna, a na zadovoljstvo definitivno i uti─Źu beneficije zaposlenih u IT-u.

Postavlja se pitanje "šta motiviše dame u tehnologiji?".

U pogledu toga koje beneficije su im najva┼żnije i kod muškaraca i kod ┼żena prva tri mesta rezervisana su za fleksibilno radno vreme, rad od ku─çe kao i edukacije i obuke.

Kako dame navode prvi i osnovni razlog za promenu posla je viša zarada, zatim izazovniji projekti i ono što je bitno jeste tzv. work/life balans, odnosno da se njihovo radno anga┼żovanje završava nakon predvi─Ĺenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu i prijatelje.

Najtra┼żenije pozicije me─Ĺu ┼żenama su: Quality Ašurance,

Software Developer, IT Project manager, Automation QA Engineer i Java Developer.

Da je veliki broj kandidata sa malim ili bez radnog iskustva pokazuje i podatak da najviše kandidatkinja konkuriše za praktikanta u IT-u.

U odnosu na muškarce, zanimljivo je da dame više preferiraju menad┼żerske pozicije, te ne ─Źudi da je u prvih pet najtra┼żenijih upravo pozicija IT prod┼żekt menad┼żera.

Pored toga, mlade dame nisu preterano zainteresovane za programiranje te se zbog toga odlu─Źuju za pozicije poput QA in┼żenjera ili Quality Ašurance-a.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE